2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Soha nem látott képek Marilyn Monroe-ról

2011. május 31. 08:19

A képek ugyan már 1980 óta egy szerencsés fotós gyűjteményét színesítik, de a férfi csak nemrégiben adta át azokat közlésre az amerikai CNN-nek.

Anton Fury fotográfus hobbija az amerikai házak garázsainál nyíló kirakodások közötti barangolás. Az egyik ilyen portyázás során bukkant rá vagy egy tucat, eddig még nem látott Marylin Monroe-felvételre, amelyet a CNN amerikai hírtelevíziónak a színésznő 85. születésnapja előtt nem sokkal adott át. A felvételek valószínűleg még akkor készültek, amikor Marylin Monroe még nem volt ismert a szakmában.

„Egy borítékban negatívokat találtam, amelyekről eleinte nem tudtam semmit, csak azt, hogy nagyon régiek” – nyilatkozta Fury, aki saját elmondása szerint két dollárt fizetett mindezért. A vásárlásra 1980-ban, a New Jersey állambeli Parsippanyban került sor, amikor Fury még csak egy „szárnyait bontogató” fotográfus volt. „Hazavittem magammal, nagyító alá tettem, s ekkor kiderült: Marylin az. Ez volt minden idők legnagyobb garage sale fogásom” – mondta el a művész.

A másik boríték hetven negatívot tartalmazott Jayne Mansfield színésznőről. Fury három évtizeden át tartotta magánál a képeket, amelyekről szinte semmit sem tudott. „Csak az volt számomra ismert, hogy kit ábrázolnak a negatívok, nem tudtam, hogy azokat ki, mikor és miért készítette” – tette hozzá. Fury a héten Los Angelesbe utazott, hogy megmutassa a képeket David W. Streets Beverly Hills-i műkereskedőnek és becsüsnek.

Marylin Monroe minden idők egyik legtöbbet fényképezett színésznője volt. Streets szerint a most előkerült fotók a művésznő korai éveiből valók, röviddel az után, hogy levágta a haját és kialakította azt a stílust, amellyel a legtöbb ember ma is azonosítja őt. A műkereskedő szerint a legvalószínűbb, hogy a képeket 1950-ben, a színésznő számára nagy áttörést jelentő évben készítették, amikor megkapta az Aszfaltdzsungel és a Mindent Éváról kisebb szerepeit. Elképzelhető, hogy a fotózásra Los Angelesben került sor, a Monroe-és Mansfield-képeken is látható férfi pedig a színésznők fotósa lehet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár