2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nem kerül bíróság elé Vasil Bilak 1968 miatt

2011. január 24. 15:53 MTI

Nem kerül már bíróság elé Vasil Bilak, a szocialista Csehszlovákia egyik legnagyobb hatalmú vezető politikusa azért, hogy 1968-ban négy társával együtt állítólag behívólevelet küldött a szovjet vezetőknek, akik erre hivatkozva indították el 1968 augusztusában a Varsói Szerződés hadseregeinek csehszlovákiai bevonulását, letörve a "prágai tavasznak" nevezett reformfolyamatot.

A levél ügyének kivizsgálását és ezzel a Bilak elleni büntetőeljárást is felfüggesztette a szlovákiai különleges bíróság - közölte a Sme című pozsonyi napilap hétfőn. A bíróság ezt azzal magyarázta, hogy az ügyben már lehetetlen új fontos tanúkat kihallgatni. Bilak az egyetlen, aki a hírhedt levél öt aláírója közül még életben van. Petra Hrasková, a szlovák rendőrség szóvivője megerősítette a lap értesülését.

Vasil Bilak abban az időben a szlovákiai kommunista párt vezetője, első titkára volt. A csehszlovákiai kommunista párton belül a konzervatív szárny vezetőjének számított, amely ellenezte a pártvezető Alexander Dubcek nevével fémjelzett reformfolyamatot.

A Szovjetunió és a Varsói Szerződés többi tagállama - kivéve a Nicolae Ceausescu vezette Romániát - erősen bírálta a "prágai tavaszt". Miután Leonyid Brezsnyev szovjet vezetőnek nem sikerült elérnie, hogy Dubcekék megváltoztassák politikájukat, Moszkva a katonai beavatkozás mellett döntött. A behívólevelet Bilak adta át a szovjeteknek augusztus elején Pozsonyban, a Varsói Szerződés országai vezetőinek találkozóján. A politikus erről emlékirataiban is megemlékezik.

A szovjetek több fontos dokumentumot is átadtak a csehszlovákoknak a rendszerváltás után, de a meghívó eredetije nem volt köztük. A levelet öt volt magas rangú csehszlovák kommunista politikus - Alois Indra, Drahomír Kolder, Oldrich Svestka, Antonín Kapek a Vasil Bilak - írta alá. A korabeli kommunista propaganda Csehszlovákia megszállását "internacionalista segítségnyújtásnak" nevezte.

A behívólevél, illetve az 1968-as külföldi katonai beavatkozással kapcsolatos ügyeket "hazaárulás" címén két évtizede vizsgálják a cseh és a szlovák hatóságok, de eredménytelenül, bíróság elé eddig még senki sem került, mert a "hazaárulás" tényét senkinek sem sikerült bebizonyítania.

Vasil Bilak (93) jelenleg Pozsonyban él, súlyos beteg, és gyakorlatilag nem kommunikál a külvilággal. A most felfüggesztett büntetőeljárás vizsgálati anyaga több mint 23 ezer oldalt tesz ki. A volt politikus tagadja, hogy átadta volna a szovjeteknek az állítólagos behívólevelet. "Nem ismerhetek be olyasmit, amit nem tettem meg" - nyilatkozott a TASR szlovák hírügynökségnek még a kilencvenes évek második felében.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár