2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Elkelt a Romanov-család levelezése

2010. december 8. 08:25 MTI

Háromszázkilencvenezer svájci frankért (82,7 millió forintért), a kikiáltási ár több mint a négyszereséért cserélt gazdát az a kétezer levél, sürgöny, fénykép és képeslap, amelyeket 1882 és 1959 között II. Miklós, az utolsó orosz cár testvérei - György és Mihail nagyherceg, valamit Olga és Kszenyija nagyhercegnők küldtek svájci házitanítójuknak.

A jövendő orosz cár, II. Miklós és édesanyja húsz sürgönyét a remélt 300-500 frank (63-106 ezer forint helyett) 22 ezer svájci frankért (4,67 millió forintért) kelt el a Hotel des Vendes aukciósház keddi árverésén. Az uralkodó cigarettatárcája 27 ezer svájci frankért (5,7 millió forintért) lelt új gazdára, a Mihály nagyherceg monogramjával díszített kilenc menükártyát 6000 svájci frankért, azaz majd 1,3 millió forintért árverezték el. "Nagyon elégedettek vagyunk az eredményekkel, amelyek azt bizonyítják, hogy a Romanovok iránt mindmáig nagy az érdeklődés" - nyilatkozta Bernard Piguet, az árverési ház szakértője.

A levelek címzettje Ferdinand Thormeyer, Genf Carouge negyedének a lakója, akit 1886-ban, 28 éves korában neveztek ki III. Sándor orosz cár gyermekeinek franciatanítójává. Thormeyer 1899-ig maradt a cári családdal, ám élete végéig szoros kapcsolatokat ápolt egykori tanítványaival. "A levelekből kitűnik, hogy mindig támogatta őket, mindig akadt egy jó szava, egy jó tanácsa számukra" - nyilatkozta Christina Robinson, az aukciósház szakértője, aki szerint a levelek betekintést engednek a cári család tagjainak mindennapjaiba, általuk megismerhető úgy a forradalom előtti életük, ahogy a száműzetésben töltött évek.

Ferdinand Thormeyer 1944-ben, gyermektelenül hunyt el. A páratlan dokumentumok akkor kerültek napvilágra, amikor örököse nekiállt kitakarítani a ház manzárdszobáját, s elvitt az aukciósházba néhány tárgyat, valamint 20 levelet, amelyek bizonyos Olga Kulikovszkajától származtak. A szakértők felismerték, hogy ez Olga nagyhercegnő asszonyneve, s megkérdezték az eladót, hogy nincsenek-e más levelek. "Az eladó további 500 levéllel keresett meg minket, ám ahogy olvastuk őket, rájöttünk, hogy a levelezés hiányos" - magyarázta Christina Robinson. A teljes levelezés végül egy porlepte utazótáskából került elő.

György halálát 1899-ben egy baleset okozta. Fivérét, Mihályt az 1917-es forradalom során ölték meg, II. Mikóst feleségével, négy lányával, fiával Alekszejjel és néhány szolgával 1918 júliusában végezték ki Jekatyerinburgban. Kszenyija és Olga száműzetésben hunyt el 1960-ban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár