A
J
Á
N
L
A
T

Történelmet írunk. Önnek is. Ajándékba is.

Múlt-kor előfizetés most 25% kedvezménnyel!

A 148 oldalas prémium magazin bolti ára 1592 Ft. Weboldalunkon keresztül azonban most még kedvezményesebben fizethet elő a Múlt-korra: a 4. lapszámot ajándékba adjuk, így Önnek egy magazin csupán 1194 Ft-ba kerül.*

* Bankkártyás fizetés esetén bárki számára elérhető. (A kedvezmény a korábbi lapszámainkra nem vonatkozik!) Az árak kizárólag belföldi szállítási cím esetén érvényesek. 

Felhívjuk továbbá szíves figyelmét, hogy az előfizetés nem az aktuális, hanem a következő számtól indul! Az aktuális számot keresse a nagyobb újságárusoknál!

HA A BEFIZETÉSHEZ SZÜKSÉGES POSTAI CSEKKET A SZÁLLÍTÁSTÓL ELTÉRŐ CÍMRE KÉRI (AJÁNDÉK), KÉRJÜK, AZ ADATLAP "MEGJEGYZÉS" ROVATÁBAN JELEZZE.

Gyors. Olcsó. Kényelmes.

Előfizetéssel sokkal olcsóbban juthat a magazinhoz.

Bankkártyával rendezett előfizetés esetén a 4. lapszámot ajándékba adjuk.

Tökéletes karácsonyi ajándék.

Előfizetéssel, külföldre történő megrendeléssel kapcsolatos kérdéseit az [email protected] címen várjuk.
2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket
ID27: Múlt-kor (desktop) - PHALANX 2. (cikkoldal) (fejléckép alá végig a cikkek tetején)

Vodkának álcázott Coca-Colával verte át a szovjet hatóságokat Zsukov marsall

2018. december 20. 09:15 Múlt-kor

ID29: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Lead felett ()

A vásárló sosem elégedett, ha nem férhet hozzá kedvenc termékéhez hazájában. Az ilyen esetekben előfordul, hogy a termék gyártója meglehetősen nagy erőfeszítésekkel igyekszik valamilyen módon bejuttatni az adott országba a terméket, ha fontosnak tartja ottani piacát. Ennek talán a legékesebb példája Georgij Zsukov szovjet marsall és az amerikai Coca-Cola esete – bármennyire furán is hangozzék a Vörös Hadsereg egyik legnagyobb nevű parancsnoka és a kapitalista Egyesült Államok egyik legikonikusabb márkájának kapcsolata.

Zsukov és Eisenhower
Zsukov és Eisenhower (kép forrása: Russia Beyond)

Zsukov már fiatalon, az 1917. novemberi forradalom után csatlakozott a Vörös Hadsereghez és a bolsevikokhoz, és már az orosz polgárháborúban kitűnt képességeivel. A második világháború előestéjén ő vezette igen eredményesen a szovjet-mongol szövetséget a Mandzsukuo japán bábállamból Mongóliára támadó japán csapatok ellen. Kivette részét Leningrád védelméből, majd felszabadításából, a sztálingrádi harcokból és az 1944-es Bagratyion hadműveletből, továbbá ő volt Berlin egyik elfoglalója is. A háborút követően Sztálin fenyegetőnek látta jelenlétét, ezért akkori posztjáról – a megszállt Kelet-Németország vezetéséből – műkincslopás vádjával leváltotta, és csak Sztálin halála után kerülhetett újra fontos pozícióba. Életében összesen négyszer kapta meg a Szovjetunió Hőse érdemrendet.

A háború sok téren maradandó nyomot hagyhatott Zsukovon, egy azonban biztos: miután az amerikai csapatok körében megkóstolta a Coca-Colát – amely az amerikai csapatok egyik legfontosabb élvezeti cikke volt – azonnal megszerette. Eisenhower amerikai tábornok, a nyugati szövetséges erők európai főparancsnoka még a háború során elrendelte, hogy a fronthoz közel, Észak-Afrikában is kezdjék el palackozni a könnyebb ellátás érdekében. Az üdítőitalt igen erőteljes és hatékony reklámkampány kíséretében árulták a katonáknak.

A kampány sok eleme a harcias jellegre épült – reklámozták például úgy, mint „az ital, amely visszavág”. A háború végére Európa és a Csendes-óceán térségében már 60 helyen palackozták az Egyesült Államokon kívül, a fronthoz közeli helyszíneken. Elterjedtsége folytán csak idő kérdése volt, hogy a szovjet csapatok kezébe is jusson belőle – Zsukov első üvegét magától Eisenhowertól kapta. A szovjet marsall azonnal a rabjává vált a különleges üdítőnek, azonban tudta, hogy az amerikaiakkal való szoros együttműködés végével vajmi kevés esélye lesz hozzájutni. A márka túlságosan kötődött az Egyesült Államokhoz ahhoz, hogy a szovjet vezetés engedélyezze importját és forgalmazását. Zsukovnak még az amerikaiak társaságában is ügyelnie kellett arra, nehogy véletlenül fénykép készüljön róla kólafogyasztás közben.

ID10: Múlt-kor (desktop) - TESTUDO 2. (cikkoldal - 4. bekezdés) (Régi Cikkoldal - 4. bekezdés)

Zsukov nem akarta feladni új kedvencét, ezért az egyetlen lehetségesnek tűnő lépésre szánta el magát: közbenjárókon keresztül megkörnyékezte Harry Truman amerikai elnököt, és tőle kért segítséget. Arra kérte, küldjenek neki titokban az italból, néhány különleges módosítással. Zsukov tudta, hogy ha rajtakapják a Szovjetunióban az ikonikus Coca-Cola üvegekkel, borítékolható a kemény megtorlás. Ez annál is inkább igaz volt, hogy Sztálin már ekkor neheztelt rá a körülötte kialakult hőskultusz miatt, amelyet saját személyi kultuszára való fenyegetésnek tekintett. Truman beleegyezett, hogy közbenjár a Coca-Colánál, és találnak megoldást a helyzetre.

Két dolog tette a Coca-Colát külsőleg összetéveszthetetlenné más italokkal: sötétbarna színe és üvegének jellegzetes formája. A vállalat egyik vegyésze addig kísérletezett a recepttel, amíg meg nem találta a módját annak, hogy az ital íze változatlan maradjon a színét adó, karamellszerű szirup hozzáadása nélkül. Az „új” italt ezután egyenes falú üvegekbe töltötték, amelyekre nem került címke, vörös csillagos kupak azonban igen. Ezzel megszületett a „fehér kóla”. A laikus megfigyelő számára úgy tűnhetett, Zsukov vodkát fogyaszt, ami tökéletesen elfogadható volt a szovjet vezetés köreiben.

A „fehér kóla” üvegeit Brüsszelben gyártották, magát az új italt pedig a cég 1946-ban felállt új, ausztriai üzemében. Zsukov cserébe intézkedett arról, hogy a gyárba érkező nyersanyag-, és az azt elhagyó termékszállítmányok, amelyek útvonala a szovjet megszállási övezetet is érintette, akadálytalanul áramoljon itt keresztül, a legtöbb más nyugati termékkel ellentétben. Az új ital első gyártási adagja 50 rekesz volt, amelyet Zsukovhoz juttattak.

Nem sokkal a minden fél számára kedvező üzlet nyélbe ütése után azonban Sztálin eltávolította minden jelentősebb pozíciójából. A „generalisszimusz” 1953-as halála után ismét felfelé ívelt karrierje, egészen az állampárt Központi Bizottságának vezetésébe is sikerült visszaküzdenie magát. Segítette Hruscsovot annak 1956-ban indult „desztalinizációs” programjában, azonban az új vezető ugyanannyira tartott tőle, mint elődje, és Hruscsov 1957-ben – mialatt Zsukov éppen hivatalos külföldi úton volt – leváltotta minden tisztségéből, és nyugdíjba küldte.

Brezsnev 1964-es hatalomra kerülése után Zsukov ismét szerepelt a nyilvánosság előtt – ezt követően adta ki emlékiratait –, azonban hatalmat nem kapott. Szélütések sorozata miatt egyre romlott a következő években az egészsége, és 1974-ben elhunyt. Érdekesség, hogy 1973-ban, még életében kaphatóvá vált a Szovjetunióban a Coca-Cola legnagyobb konkurense, a Pepsi, arról azonban nincs információ, hogy Zsukov élt-e az új lehetőséggel.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
ID12: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Magazinpromó után ()
Kép forrása: Great Big StoryZsukov az 1945. júniusi győzelmi felvonuláson Moszkvában (kép forrása: Twitter)Zsukov marsall (kép forrása: Wikimedia Commons)
ID28: Múlt-kor (desktop) - CENTURIA 3. (cikkoldal) (Legfrissebb rovat alá a cikkoldalon)
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.
ID2: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Jobb saját 1 300x600 ()

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

ID14: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Jobb saját 2 300x600 ()
ID13: Múlt-kor (desktop) - Al-/cikkoldal - Háttér előtt ()
ID34: Múlt-kor (desktop) - Beúszó magazin ()
Bezár