2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Visszaadnák a Mikó-vár történelmi arculatát

2024. március 20. 17:05 MTI

Helyreállítanák a csíkszeredai Mikó-vár egykori védműrendszerét, hogy visszakapja eredeti, középkori arculatát a székelyföldi város legfőbb műemlék épülete – jelentette be kedden sajtótájékoztatón Korodi Attila.

Mikó-vár
A Mikó-vár Csíkszeredán ( Wikipédia/ Hektor894 / CC BY-SA 3.0)

Hargita megye székhelyének polgármestere Karda-Markaly Arankával, az erődítményben működő Csíki Székely Múzeum igazgatójával és Darvas Lóránt régésszel közösen ismertette a tervet. A sajtótájékoztatót a Mikó-vár hátsó udvarán tartották, ahol már elkezdődött a régészeti feltárás.

A Mikó-vár nyugati és északi oldalán Darvas Lóránt vezetésével a korábbi várárok- és sáncrendszert, a külső bástyákat kutatják több szelvényben a régészek. A várhatóan április végéig tartó ásatás a későbbi, nagyszabású feltárás és újjáépítés tervezését alapozza meg.

Korodi Attila elmondta: pár éve merült fel az ötlet, hogy vissza kell adni a Mikó-vár eredeti, középkori arculatát. Ezt kutatás, tervezés követte, és felkérték Máthé Zoltán építészt, hogy készítse el a megvalósíthatósági tanulmányt a régi vársánc- és várárokrendszer rehabilitációs projektjéhez.

Emlékeztetett: a Mikó-vár vársánc- és -árokrendszerrel védett erődítmény volt, mint a gyulafehérvári vár, a régészeti feltárás ezt hivatott igazolni. A feltárt bizonyítékok nyomán ugyanis uniós forrásokra pályáznának az egykori védműrendszert visszaépítéséhez – mondta az elöljáró. Aláhúzta: a nagyszabású beruházással a régi városközpont visszanyerné múlt század eleji kinézetét és bekapcsolhatnák a turisztikai körforgásba.

Darvas Lóránt régész közölte: a feltárás során az volt a feladatuk, hogy azonosítsák a 18-19. századi alaprajzokon, felméréseken, tervrajzokon szereplő külső védműrendszer elemeit.

Emlékeztetett, hogy a 2007-2008-as parkfelújítás során már megtalálták a keleti védműrendszer falazatait, de a külső árkok szélességét, mélységét nem tudták azonosítani. A tervezett helyreállítás előtt azonban igazolni kell, hogy milyen széles és mély volt a 17. századi belső árok. Ennek a belső falai ugyanis megvannak, és az északi oldalon valószínűleg a külső fala is megtalálható még – mondta.

„A 18. században építették ki a Vauban-típusú védműrendszert a vár köré, melyhez belső árok, sánc és külső árok is tartozott. Utóbbiak szélessége eddig nem volt ismert” – mondta a régész. Hangsúlyozta: a szelvények révén jól azonosítható és visszaszerkeszthető a külső védműrendszer kiterjedése, igazolni tudják, hogy az megépült. A feltárás során a védműrendszer építményei is felszínre kerülnek, melyeket a kivitelezéskor szintén újjá lehet építeni.

Karda-Markaly Aranka igazgató szerint az újjáépülő épületeket a múzeum restaurátori műhelyekként és raktárakként hasznosítaná, mivel nincs hely tárolni az egyre bővülő gyűjteményt.

Aláhúzta: ha sikerül megvalósítani a projektet és visszaépíteni az egykori várfalakat, várárokbeli építményeket, a város új közterülettel bővül. A projekt részeként a hátsó udvart is rendeznék, ebben a székely építészetet bemutató látogatóteret és rendezvényhelyszínt alakítanának ki.

A csíkszeredai Mikó-vár késő reneszánsz kori, szabályos alaprajzú ó-olaszbástyás várkastély, tavaly ünnepelte fennállásának 400. évfordulóját. Építését 1623 tavaszán kezdték el, tíz évvel azután, hogy tulajdonosa, Hidvégi Mikó Ferenc (1585-1635) Csík-, Gyergyó- és Kászonszék főkapitánya lett. A 20. század közepéig a román katonaság használta, 1970-ben óta a Csíki Székely Múzeum székhelye.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár