A
J
Á
N
L
A
T

Történelmet írunk. Önnek is. Ajándékba is.

Múlt-kor előfizetés most 25% kedvezménnyel!

A 148 oldalas prémium magazin bolti ára 1592 Ft. Weboldalunkon keresztül azonban most még kedvezményesebben fizethet elő a Múlt-korra: a 4. lapszámot ajándékba adjuk, így Önnek egy magazin csupán 1194 Ft-ba kerül.*

* Bankkártyás fizetés esetén bárki számára elérhető. (A kedvezmény a korábbi lapszámainkra nem vonatkozik!) Az árak kizárólag belföldi szállítási cím esetén érvényesek. 

Felhívjuk továbbá szíves figyelmét, hogy az előfizetés nem az aktuális, hanem a következő számtól indul! Az aktuális számot keresse a nagyobb újságárusoknál!

HA A BEFIZETÉSHEZ SZÜKSÉGES POSTAI CSEKKET A SZÁLLÍTÁSTÓL ELTÉRŐ CÍMRE KÉRI (AJÁNDÉK), KÉRJÜK, AZ ADATLAP "MEGJEGYZÉS" ROVATÁBAN JELEZZE.

Gyors. Olcsó. Kényelmes.

Előfizetéssel sokkal olcsóbban juthat a magazinhoz.

Bankkártyával rendezett előfizetés esetén a 4. lapszámot ajándékba adjuk.

Tökéletes karácsonyi ajándék.

Előfizetéssel, külföldre történő megrendeléssel kapcsolatos kérdéseit az [email protected] címen várjuk.
2021. tél: Mesélő naplók
ITT támogathatsz bennünket
ID27: Múlt-kor (desktop) - PHALANX 2. (cikkoldal) (fejléckép alá végig a cikkek tetején)

Tragikus utat vett a szörnyszülöttként mutogatott „tevelány” élete a cirkusz után

2021. szeptember 13. 18:51 Múlt-kor

ID29: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Lead felett ()

Bár gyakran ismételgetjük, hogy az embernek abból kell kihoznia a lehető legtöbbet az életben, ami megadatik neki, a legújabb kortól eltekintve ez szinte lehetetlen volt a látványos születési vagy egyéb deformitásokkal küzdő emberek számára. A 19. században gyakorlatilag egyetlen kiút létezett számukra a reménytelenségből: az utazó cirkuszokkal, karneválosokkal, színtársulatokkal vagy más hasonló vállalkozásokkal való nyilvános fellépések, amelyek keretében a köznép ízléstelen kíváncsiságának engedve bámulhatta őket. Ilyen történet a tennessee-i „tevelány”, Ella Harper életútja is.

Ella Harper
Ella Harper 1886-ban, cirkuszi fellépései idején

Különleges lány egy átlagos családban

Ella Harper 1870. január 5-én született a déli állam Hendersonville nevű városában, Sumner megyében. Már világra jöttekor nyilvánvaló volt, hogy valami nincs rendben: térdei a megszokottal ellenkező irányba hajlottak, a rendellenesség orvosi neve genu recurvatum, azaz visszahajlott térd. Bár növekedésében nem voltak rendellenességek, már gyermekkorában nyilvánvaló volt, hogy a két lábon járás valamiféle támasz nélkül igen nehezen megy a lánynak. Harper egész életében legszívesebben négykézláb közlekedett – innen eredt későbbi ragadványneve, a „tevelány” is.

Apja, William Harper farmer volt, aki számos állatot tartott földjén, míg anyja, Minerva Ann Childress a háztartást vezette. Négy testvére közül egyik sem osztozott a ritka rendellenességen, ám egyikőjük születése után néhány hónapon belül elhunyt, ami sajnálatos módon nem volt szokatlan akkoriban.

Ella könnyen zsákutcában találhatta volna magát életlehetőségeit tekintve, azonban éppen a 19. század közepe táján futott fel az Egyesült Államokban a cirkuszok és utazó mutatványosok divatja, ami Európában valamivel korábban, már a 18. század során megjelent. Annyi bizonyos volt: Harperhez hasonlót aligha láthatott bárki, így 12 éves korától már egy ilyen társulattal utazva kereste kenyrét a déli államokban.

Egy W. H. Harris nevű ambiciózus mutatványos már korán elhatározta, hogy a legkülönfélébb és legbizarrabb emberi látványosságokkal fog sikert elérni, és miután hallott Ella Harperről, azonnal a nyomába eredt, és jókora fizetéssel járó szerződést ajánlott neki.

ID10: Múlt-kor (desktop) - TESTUDO 2. (cikkoldal - 4. bekezdés) (Régi Cikkoldal - 4. bekezdés)

Harris cirkusza, a Nickel Plate Circus 1886-ban emelte sorai közé Harpert, akit azonnal a fő attrakcióvá tettek – az oroszlánidomárok és a vágtató lovakon egyensúlyozva fellépő akrobaták csupán mellékszereplők voltak.

Harper fellépéseiért heti 200 dollárt keresett, ami napjainkban körülbelül 5000 dollárnak, azaz csaknem másfél millió forintnak felelne meg. Bár ebből a pénzből saját otthont is fenn tudott tartani, a fellépések gyakorlatilag a folyamatos megalázást jelentették számára: amellett, hogy a nyers és fantáziátlan „tevelány” névvel hirdették, a porondon rendszerint egy valódi tevét állítottak mellé, és arra biztatták a közönséget, hogy a hasonlóságokon ámuldozzon.

Bár mai szemmel nézve nem csupán ízléstelen, de meglehetősen lapos „performansz” volt, a korabeli közönséget valósággal rabul ejtette a négykézláb álló és járkáló lány látványa. A sajtó „a világ teremtése óta a legcsodálatosabb szörnyszülöttnek” nevezte.

Bár a hirdetések nagy része elsősorban a cirkuszi viszonyok közt szerzett sokévi tapasztalatát emlegette, egyúttal szót ejtett a fiatal lány jövőt illető terveiről is. Ella teljesen komolyan gondolta, amikor kijelentette: „El szándékozom hagyni a szórakoztatóipart, és iskolába menni, hogy alkalmassá váljak egy másik foglalkozásra.”

A Harris által biztosított kiemelkedő fizetés egyúttal azt is jelentette, hogy Harpernek nem kellett sokáig tűrnie ezt az életmódot: egy év után, alaposan meggazdagodva visszavonult, hogy megvalósítsa álmait.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tél: Mesélő naplók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
ID12: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Magazinpromó után ()
A fiatal Ella Harper két lábon, kapaszkodvaElla Harper halotti anyakönyvi kivonata 1921-ből
ID28: Múlt-kor (desktop) - CENTURIA 3. (cikkoldal) (Legfrissebb rovat alá a cikkoldalon)
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.
ID2: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Jobb saját 1 300x600 ()

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

ID14: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Jobb saját 2 300x600 ()
ID13: Múlt-kor (desktop) - Al-/cikkoldal - Háttér előtt ()
ID34: Múlt-kor (desktop) - Beúszó magazin ()
Bezár