A
J
Á
N
L
A
T

Történelmet írunk. Önnek is. Ajándékba is.

Múlt-kor előfizetés most 25% kedvezménnyel!

A 148 oldalas prémium magazin bolti ára 1592 Ft. Weboldalunkon keresztül azonban most még kedvezményesebben fizethet elő a Múlt-korra: a 4. lapszámot ajándékba adjuk, így Önnek egy magazin csupán 1194 Ft-ba kerül.*

* Bankkártyás fizetés esetén bárki számára elérhető. (A kedvezmény a korábbi lapszámainkra nem vonatkozik!) Az árak kizárólag belföldi szállítási cím esetén érvényesek. 

Felhívjuk továbbá szíves figyelmét, hogy az előfizetés nem az aktuális, hanem a következő számtól indul! Az aktuális számot keresse a nagyobb újságárusoknál!

HA A BEFIZETÉSHEZ SZÜKSÉGES POSTAI CSEKKET A SZÁLLÍTÁSTÓL ELTÉRŐ CÍMRE KÉRI (AJÁNDÉK), KÉRJÜK, AZ ADATLAP "MEGJEGYZÉS" ROVATÁBAN JELEZZE.

Gyors. Olcsó. Kényelmes.

Előfizetéssel sokkal olcsóbban juthat a magazinhoz.

Bankkártyával rendezett előfizetés esetén a 4. lapszámot ajándékba adjuk.

Tökéletes karácsonyi ajándék.

Előfizetéssel, külföldre történő megrendeléssel kapcsolatos kérdéseit az elofizetes@mult-kor.hu címen várjuk.
ID27: Múlt-kor (desktop) - PHALANX 2. (cikkoldal) (fejléckép alá végig a cikkek tetején)

Római romok helyett szovjet kémrádiót találtak a régészek egy németországi erdőben

2020. február 19. 17:21 Múlt-kor

A németországi Köln mellett egy egykori római villa feltételezett helyszínén folyó ásatás során a régészek egy igen szofisztikált szovjet rádióba botlottak, amelyet nem sokkal a vasfüggöny lehullása előtt áshattak el.

rádió
A készülék és kiegészítői a fém dobozzal együtt a bonni LVR Landesmuseum kiállításán (kép forrása: bild.de / Uli Engers)

A minden bizonnyal kémkedési célra telepített eszköz egy gumigyűrűvel és csavarokkal hermetikusan lezárt fémdobozban volt elhelyezve, és bár elemei az eltelt három évtized során kimerültek, a doboz a felnyitásakor felszisszent a kinti levegő beáramlásától.

„A dobozban minden gondosan papírba volt csomagolva – ez egy gyári állapotú rádió” – mondta Erich Classen, a Rajna-vidéki Tájtársaság (Landschaftsverband Rheinland, LVR) műemlékvédelmi hivatalának vezetője.

A dobozt még 2019 augusztusában találták a régészek, akik a Hambach-erdő egy lignitbányászatra kijelölt, immár fáktól megtisztított részén végeztek archeológiai felmérést.

A kutatók arra számítottak, egy római kori település maradványaira fognak bukkanni, amely egykor a területen állhatott, így meglepte őket a fémdoboz.

ID10: Múlt-kor (desktop) - TESTUDO 2. (cikkoldal - 4. bekezdés) (Régi Cikkoldal - 4. bekezdés)

„Szerintünk a rádió működne, ha lenne hozzá új elem, de nem próbáltuk ki” – mondta Classen. „Restaurációs munkára azonban nem volt szükség.”

A vasfüggöny emléke

A rádiót a szakemberek a szovjet R-394KM katonai adóvevő „Sztrizs” („gyors”) kódnevű, külföldön tevékenykedő kémek számára készült változataként azonosították, amely 1987-ben készülhetett a Szovjetunióban. A típust a vasfüggöny hátralevő rövid élete során számos alkalommal vitték magukkal kémek Nyugat-Európába.

A készüléket megtaláló tudósok úgy gondolják, az ügynökök az innen 10 kilométerre nyugatra található Jülich Atomkutató Központról készített jelentéseiket szándékozhattak továbbítani a rádió segítségével a Szovjetunióba. Lehetséges az is, hogy a délkeletre fekvő Nörvenichnél lévő légitámaszpont érdekelte őket, ahol az 1990-es évekig amerikai Pershing típusú ballisztikus rakéták is telepítve voltak.

Classen szerint elképzelhető, hogy a rádiót a keletnémet titkosszolgálat, a Stasi emberei ásták el jövőbeni használatra, ám az is előfordulhat, hogy tartalékként helyezték el.

A magasfrekvenciájú rádió akár 1200 kilométerre is el tudja sugározni üzenetét, azaz nem csupán Kelet-Németországba, de Lengyelországba is elért volna az üzenet.

Mindazonáltal az elásott készülék makulátlan állapota arra utal, sohasem volt használva, és a vasfüggöny lehullása, majd a német újraegyesülés során egyszerűen a földben lett felejtve.

A kémrádió titkai

A készülék egyes tulajdonságai nyomként szolgálhatnak arra, kik használhatták. A típus legtöbb példányától eltérően ugyanis a rádió különféle funkciói latin betűvel, angol nyelven vannak jelölve, így vélhetően nem orosz anyanyelvű felhasználóknak szánták – habár elképzelhető, hogy ez is egyfajta félrevezetés része lehetett.

A papír, amelybe a rádió bele volt csomagolva, orosz nyelven kiírt kódsorokat tartalmaz, amelyek a rádió beállításához nyújtanak segítséget – Classen elmondása szerint hasonló számsorok találhatók a szovjet rádiókhoz tartozó listákon is.

Nem tűnik valószínűnek, hogy a Hambach-erdei kémrádió történetéről további részletek derülnének ki, az eltelt idő okán. A készülék mindazonáltal immár az LVR Landesmuseum gyűjteményének részét képezi Bonnban, ahol március 29-éig megtekinthető. Ugyanitt látható néhány egyéb tárgy, amelyet a felmérés során tártak fel a régészek, azonban ezek datálása még folyamatban van.

2020 tél: nincs cím
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
ID12: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Magazinpromó után ()
A rádió kezelőfelülete közelebbről – jól láthatók az angol nyelvű feliratok (kép forrása: bild.de / Uli Engers)
ID28: Múlt-kor (desktop) - CENTURIA 3. (cikkoldal) (Legfrissebb rovat alá a cikkoldalon)
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.
ID2: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Jobb saját 1 300x600 ()

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

ID14: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Jobb saját 2 300x600 ()
ID13: Múlt-kor (desktop) - Al-/cikkoldal - Háttér előtt ()