A
J
Á
N
L
A
T

Történelmet írunk. Önnek is. Ajándékba is.

Múlt-kor előfizetés most 25% kedvezménnyel!

A 148 oldalas prémium magazin bolti ára 1592 Ft. Weboldalunkon keresztül azonban most még kedvezményesebben fizethet elő a Múlt-korra: a 4. lapszámot ajándékba adjuk, így Önnek egy magazin csupán 1194 Ft-ba kerül.*

* Bankkártyás fizetés esetén bárki számára elérhető. (A kedvezmény a korábbi lapszámainkra nem vonatkozik!) Az árak kizárólag belföldi szállítási cím esetén érvényesek. 

Felhívjuk továbbá szíves figyelmét, hogy az előfizetés nem az aktuális, hanem a következő számtól indul! Az aktuális számot keresse a nagyobb újságárusoknál!

HA A BEFIZETÉSHEZ SZÜKSÉGES POSTAI CSEKKET A SZÁLLÍTÁSTÓL ELTÉRŐ CÍMRE KÉRI (AJÁNDÉK), KÉRJÜK, AZ ADATLAP "MEGJEGYZÉS" ROVATÁBAN JELEZZE.

Gyors. Olcsó. Kényelmes.

Előfizetéssel sokkal olcsóbban juthat a magazinhoz.

Bankkártyával rendezett előfizetés esetén a 4. lapszámot ajándékba adjuk.

Tökéletes karácsonyi ajándék.

Előfizetéssel, külföldre történő megrendeléssel kapcsolatos kérdéseit az elofizetes@mult-kor.hu címen várjuk.
ID27: Múlt-kor (desktop) - PHALANX 2. (cikkoldal) (fejléckép alá végig a cikkek tetején)

Létezőnek ismertek el egy eddig kihaltnak tekintett új-zélandi őslakos népcsoportot

2020. február 17. 12:21 MTI

Több mint 150 év után Új-Zéland elismerte a moriori őslakosok létezését és egyezményben biztosította státusukat, állampolgári jogaikat.

Moriorik

A Chatham-szigeteken letelepedett, Polinéziából érkezett őslakosokról sokáig azt tanították az új-zélandi történelemkönyvekben az iskolásoknak, hogy kihaltak. Holott a moriorik már évszázadokkal a maorik előtt a Chatham-szigeteken éltek. A maori törzsek 1835-ben érkeztek meg a szigetekre, elsöpörték, leigázták és megölték az ott talált őslakosságot.

A moriorik utódainak most, több mint 600 évvel a szigeteken való letelepedésük után sikerült elismertetniük magukat. Az új-zélandi kormánnyal kötött szerződés értelmében garantálják jogaikat és 18 millió új-zélandi dollár (3,5 milliárd forint) pénzügyi kompenzációt is kapnak. A megállapodásban rögzítik történelmi múltjuk elismerését és a brit uralkodóház bocsánatkérését is.

A szerződésbe belefoglalták a Chatham-szigetek és a Pitt-szigetek kulturális és spirituális jelentőséggel bíró területeinek átadását a moriorik számára kulturális jóvátételként és a pénzügyi jóvátételt is - számolt be róla a The Guardian című brit napilap.

A moriorikat, akik az 1990-es években kezdték újraépíteni kultúrájukat és hagyományaikat, hivatalosan a Chatham-szigetek indián őslakosságaként ismerték el egy waitangi bírósági határozattal. A 2006-os népszámlálás alkalmával 945 ember vallotta magát moriori származásúnak. Több évtizedes harcuk végére került pont most, hogy az új-zélandi kormányzat elismerte őket. Maui Solomon, a moriorik főtárgyalója elmondta, hogy a megállapodás némi megnyugvást hozott törzsének és a leszármazottaknak.

ID10: Múlt-kor (desktop) - TESTUDO 2. (cikkoldal - 4. bekezdés) (Régi Cikkoldal - 4. bekezdés)

A moriorik több mint 600 éve úgy döntöttek, hogy félreteszik a háborúskodást, a gyilkolást és békében élnek. Ezt a békére törekvést adták tovább akkor is, amikor a szigetüket 1835-ben megszállták, és elhatározásukat a mai napig töretlenül megőrizték - emlékeztetett Solomon az új-zélandi médiának nyilatkozva.

A szerződésről tárgyaló miniszter, Andrew Little kiemelte, hogy sokáig "mítoszok és tévképzetek" terjedtek a moriorikról, iskolásoknak például azt tanították, hogy kihaltak vagy hogy egyáltalán nem is léteztek. Felidézte, hogy a moriorik 1988-ban folyamodtak először hivatalosan az elismerésükért, de már 1862-ben a koronához fordultak igazukért.

"Százötvennyolc évvel később örömömre szolgált a moriori egyezmény aláírása. A megállapodás tanúsítja a moriorik bátorságát, kitartását és elkötelezettségét" - hangsúlyozta Little. Hozzátette, hogy az új-zélandi kormány kudarcot vallott a moriorikkal kapcsolatban, és már itt volt az ideje, hogy jóvátegye a történelmi hibákat.

2020 tél: nincs cím
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
ID12: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Magazinpromó után ()
ID28: Múlt-kor (desktop) - CENTURIA 3. (cikkoldal) (Legfrissebb rovat alá a cikkoldalon)
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.
ID2: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Jobb saját 1 300x600 ()

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

ID14: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Jobb saját 2 300x600 ()
ID13: Múlt-kor (desktop) - Al-/cikkoldal - Háttér előtt ()