A
J
Á
N
L
A
T

Történelmet írunk. Önnek is. Ajándékba is.

Múlt-kor előfizetés most 25% kedvezménnyel!

A 148 oldalas prémium magazin bolti ára 1592 Ft. Weboldalunkon keresztül azonban most még kedvezményesebben fizethet elő a Múlt-korra: a 4. lapszámot ajándékba adjuk, így Önnek egy magazin csupán 1194 Ft-ba kerül.*

* Bankkártyás fizetés esetén bárki számára elérhető. (A kedvezmény a korábbi lapszámainkra nem vonatkozik!) Az árak kizárólag belföldi szállítási cím esetén érvényesek. 

Felhívjuk továbbá szíves figyelmét, hogy az előfizetés nem az aktuális, hanem a következő számtól indul! Az aktuális számot keresse a nagyobb újságárusoknál!

HA A BEFIZETÉSHEZ SZÜKSÉGES POSTAI CSEKKET A SZÁLLÍTÁSTÓL ELTÉRŐ CÍMRE KÉRI (AJÁNDÉK), KÉRJÜK, AZ ADATLAP "MEGJEGYZÉS" ROVATÁBAN JELEZZE.

Gyors. Olcsó. Kényelmes.

Előfizetéssel sokkal olcsóbban juthat a magazinhoz.

Bankkártyával rendezett előfizetés esetén a 4. lapszámot ajándékba adjuk.

Tökéletes karácsonyi ajándék.

Előfizetéssel, külföldre történő megrendeléssel kapcsolatos kérdéseit az [email protected] címen várjuk.
2020. tél: Legendás anyósok
ITT támogathatsz bennünket
ID27: Múlt-kor (desktop) - PHALANX 2. (cikkoldal) (fejléckép alá végig a cikkek tetején)

Howard Katalint, VIII. Henrik hűtlen feleségét szexuális zaklatás érhette gyermekkorában

2017. január 19. 12:58

ID29: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Lead felett ()

VIII. Henrik angol király ötödik feleségét, Howard Katalint (Katherine Howard), akit Boleyn Annához hasonlóan kivégeztetett az uralkodó, leginkább hűtlenségéről ismeri az utókor, amely mindezidáig kevés energiát fektetett abba, hogy megismerje a tizenéves királyné teljes történetét. Kezdve a 11 éves korában kezdődő szexuális zaklatásokkal, amelyek során egy kulcsra zárt sötét szobában a zenetanár férkőzött igen közel a bájos teremtéshez, egészen addig a pontig, amikor a királyt megcsalta egy férfival, aki korántsem biztos, hogy nem zsarolta őt.

Howard Katalin

Pletykák és szeretők

„Meghasad a szívem, ha nem lehetek az Ön társaságában” – írta Howard Katalin angol királyné, VIII. Henrik felesége egyik levelében, amelynek sorait ezekkel a szavakkal zárta: „amíg élek, az Öné vagyok”. A szép szerelmes levéllel csak egy gond volt, Katalin nem férjének, hanem szeretőjének, Thomas Culpeppernek írta.

Howard Katalin VIII. Henrik angol király ötödik felesége volt; unokatestvéréhez, Boleyn Annához hasonló sors jutott neki is: 20 éves sem volt, amikor a király vérpadra küldte. A vád felségárulás volt, az egyik bizonyíték pedig az előbb idézett levél. A brit történészek zöme egyetértett abban, hogy a fiatal, gyönyörű királyné elég ledér volt, mindemellett kissé „üresfejű” is. Ám korántsem biztos, hogy ez az állítás helytálló.

Katalin születési idejét pontosan nem ismerjük, valamikor 1521 és 1524 között (a legtöbb szakértő 1523-as dátumot preferálja) látta meg a napvilágot a mai London Lambeth nevű kerületében Lord Edmund Howard negyedik gyermekeként. 1540-ben került a király udvarhölgyei köré. VIII. Henrik ekkoriban éppen negyedik feleségét, Anna klevei hercegnőt „fogyasztotta”. A „flandriai kanca” – ahogyan az uralkodó menyasszonyát hívta – azonban nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ugyanis állítólag undorodott a királytól, ráadásul még a róla készült festményre sem hasonlított, amely alapján ki lett választva a következő királynénak. A házasság hivatalosan fél évig sem tartott, ám a feleség ezúttal nem került vérpadra, sőt még egy gazdag birtokkal is megajándékozta őt Henrik. (A miniszterét, Thomas Cromwellt azonban kivégeztette a király, hiszen ő mutatta meg neki az asszony cseppet sem hiteles portréját.)

Még a házasság érvénytelenítése előtt figyelt fel a 49 éves Henrik a gyönyörű udvarhölgyre, a körülbelül 17 esztendős, valóban igen bájos Howard Katalinra, akibe azonnal beleszeretett, és még azon a nyáron az oltár elé vezette. Már korábban is számos pletyka látott napvilágot Anglia újdonsült királynéjának állítólagos erkölcstelenségéről, aminek leginkább az a tény adott tápot, hogy nem kevés fiatal férfivel vette körbe magát. Az is igen árulkodó volt, hogy Francis Derehamet alkalmazta személyi titkáraként, aki korábban köztudomásúlag a szeretője volt. Továbbá egyre többen kezdték rebesgetni, hogy titkos viszonyt folytat Thomas Culpepperrel. A királyt már a canterburyi érsek is figyelmeztette felesége kicsapongó életvitelére, ám Henrik csak akkor hitte el, amikor kézzel fogható bizonyítékokat szerzett felesége hűtlenségéről.

ID10: Múlt-kor (desktop) - TESTUDO 2. (cikkoldal - 4. bekezdés) (Régi Cikkoldal - 4. bekezdés)

Katalin sorsa 1541. november 2-án, halottak napján pecsételődött meg, amikor Henrik éppen a kápolnájában tartózkodott, és egy levelet kapott Thomas Cranmer érsektől. Bár elegánsabb lett volna személyesen átadni ezt a kényes üzenetet, ám senki nem mert ilyen hírrel a szerelmes király elé állni. Ekkor már 15 hónapja voltak házasok, ám a fiatal lány hasa még mindig nem gömbölyödött, ennek ellenére a király nem gyanakodott, hiszen kamaszos lelkesedéssel szerette őt, ráadásul kezdte belátni, hogy az elhízása, a különböző betegségei (például a cukorbetegség) és az egyre gyakoribb impotenciája nem lendíti előre az ügyet. A király eleinte nem akarta elhinni felesége hűtlenségét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. tél: Legendás anyósok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
ID12: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Magazinpromó után ()
Thomas Cranmer canterburyi érsek 1545 körül, 11 évvel később Mária királynő máglyáján hunyt elHans Holbein portréja egy ismeretlen nőről, vélhetően Howard Katalinról
Legfrissebb
Legolvasottabb
ID28: Múlt-kor (desktop) - CENTURIA 3. (cikkoldal) (Legfrissebb rovat alá a cikkoldalon)
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.
ID2: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Jobb saját 1 300x600 ()

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

ID14: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Jobb saját 2 300x600 ()
ID13: Múlt-kor (desktop) - Al-/cikkoldal - Háttér előtt ()
ID34: Múlt-kor (desktop) - Beúszó magazin ()
Bezár