2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kiállítással ünneplik a jászszentandrási templomot és páratlan freskóit

2023. szeptember 15. 15:06 MTI

Kiállítás nyílik a jászszentandrási templom felépülésének 120., a falfreskók elkészülésének 90. évfordulója alkalmából szeptember 16-án, szombaton a helyi templomban, illetve a kiállításnak helyet adó plébánia épületében – közölték a szervezők, a Jász-Szó Alapítvány és a Jászszentandrási Római Katolikus Egyházközség az MTI-vel.

A templom belseje
A jászszentandrási templom belseje (Facebook / Jászszentandrás Község)

A tájékoztatás szerint a kiállítás megnyitója a templomban lesz, ahol Csiszár Róbert művészeti író, a szolnoki Damjanich János Múzeum munkatársa tart majd bevezetőt, illetve egyházzenei összeállítás hangzik majd el. A plébánián található tárlat megtekintését követően este egy rendhagyó filmvetítés is lesz a templom belső terében.

Az érdeklődők Molnos Péter és Bellák Gábor által Aba-Novák Vilmosról készített, Találkozás a körhintánál című dokumentumfilmet tekinthetik meg, amelyet Szentandrási-Sós Zsuzsanna művészettörténész vezet majd fel – közölték.

Mint írták: a jászszentandrási templom különlegességét falfreskói adják, mivel ezek elkészítését olyan elismert művészekre bízták, mint Aba-Novák Vilmos és Chiovini Ferenc. Az ornamentikus szekkókat Czumpf Imre készítette.

A munkálatoknál még számos neves festőművész volt jelen, többek mellett Bényi László, Erdélyi Endre, Redő Ferenc, Rozsda Endre. Általuk egy művészeti alkotás jött létre 1933-őszére – fűzték hozzá.

A kiállítási terület két fő részre oszlik: a templomon dolgozó művészek életútját és munkásságát, valamint a freskók készítésének történetét bemutató tárlat az Ars Sacra, a templomról és a hívő közösség történetéről szóló rész a 120 év címet viseli – ismertették.

Az Ars Sacra kiállításrészben Aba-Novák Vilmos eredeti rézkarcait és nyomatait, Chiovini Ferenc több festményét és a velük dolgozó szintén elismert művészek több munkáját is bemutatják.

Emellett számos érdekesség (például a formabontó freskók körül kialakult korabeli botrány), életrajzi adat került be a kiállítás anyagába, amelyek akár a fent említett művészek életét jól ismerők számára is újdonságot jelenthetnek. A kiállítás összeállítását alapos helytörténeti, levéltári kutatómunka előzte meg – olvasható a közleményben.

Hasonló összetettségű és volumenű kiállításra Jászszentandráson korábban nem volt példa – árulták el a szervezők, egyben köszönetüket fejezték ki a szolnoki Damjanich János Múzeumnak, amely több eredeti Aba-Novák Vilmos-nyomatot kölcsönzött a kiállítás idejére, a művészettörténeti osztály munkatársai pedig szakértelmükkel és tanácsaikkal is segítenek.

Megköszönték a segítséget és támogatást az Egri Főegyházmegyének, Jászszentandrás Községi Önkormányzatnak, a Hamza Múzeum és Jász Galéria Közalapítványnak és mindazoknak, akik magángyűjteményükből járultak hozzá a kiállítás anyagához.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár