2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Új ismeretterjesztő film az Árpád-ház felemelkedéséről

2023. augusztus 20. 08:35 Múlt-kor

Augusztus 20-án, délután 15 órakor a Duna televízió ünnepi műsorkínálatában debütál az Árpádok felemelkedése című történelmi ismeretterjesztő film.

Árpádok
Jelenet a filmből

Minden nép számára felemelő érzés megismerni saját eredettörténetét, nem csoda, hogy már középkori krónikásaink is fontosnak tartották a magyarság első történeteinek lejegyzését. Közös emlékezetünkben élénken élnek a mondáink, a turulmadár, a csodaszarvas mítoszai, Álmos és Árpád vezér pedig a korai magyar történelem első ismert államférfiai.

A 9-10. század történetét átfogóan bemutató ismeretterjesztő film mindezidáig mégsem készült.  Ezt a több évtizedes hiányt pótolja az Árpádok felemelkedése, amely illusztrált jelenetekkel, ismeretterjesztő módon ered Álmos, Árpád, és a magyarság nyomába.

A filmben a jól ismert regéinken túl, a korabeli források feldolgozásával, jeles szakemberek közreműködésével kerül bemutatásra a magyarok korai történelme, és a következő évszázadokat meghatározó Árpád nemzetség egyedülálló felemelkedéstörténete is.

„Büszkék vagyunk rá, hogy neves szakemberek, hagyományőrzők és szakmai intézmények álltak a filmünk mögé. Olyan, korábban filmben még nem látott nemzeti kincsekkel forgathattunk, mint Anonymus Gesta Hungaroruma, vagy Kálti Márk Képes krónikája. A kameráink előtt a szó szoros értelmében megelevenedett a magyar történelem: első stábként készíthettünk szuperközeli felvételeket ezekről a hét-nyolcszáz éves krónikákról. Bízunk benne, hogy korábbi munkáinkhoz hasonlóan ez a filmünk is integrálódhat a magyar oktatásba.” – mondta Takó Sándor, a film ötletgazdája, producere.

A film példaértékű összefogás eredménye. Az alkotók Sudár Balázs történész szakmai irányításával azon dolgoztak, hogy átfogóan, továbbá illusztrációs jelenetekkel mutassák be ezt a nemzetünk számára jelentős témát. Korábbi filmjeikkel számos előadást tarthattak iskolákban, így megtapasztalták, hogy a diákok beleélését egy adott korszakba nagy mértékben segíti egy-egy rövid illusztráció.

A korhű ábrázoláshoz hozzájárultak Tompa Balázs, Mestellér János és Kiss Attila vezetésével a korszak kiváló hagyományőrzői. Így tudták megjeleníteni Árpád vezért is, akit Csórics Balázs színész alakít.

A film kiemelt szakmai partnerei voltak: a Magyar Nemzeti Múzeum, az Országos Széchényi Könyvtár, az Anda Lovas Sport Egyesület, a Foedus Orientalis Kulturális Egyesület, a Károly Róbert Hagyományőrző Egyesület, valamint a Zengő Nyíl Íjászegyesület, továbbá Apátistvánfalva Önkormányzata.

A filmben megszólaló szakértők: Sudár Balázs, Zsoldos Attila, Bácsatyai Dániel a Bölcsészettudományi Kutatóközpont történész munkatársai, B. Szabó János a Budapesti Történeti Múzeum történésze, Csáji László Koppány kulturális antropológus, Révész László a Szegedi Tudományegyetem régészprofesszora, Szenthe Gergely és Soós Bence a Magyar Nemzeti Múzeum régészei, továbbá Cs. Andrási Réka a Türr István Múzeum régésze és Szilágyi Krisztián Antal régész.

A dokumentumfilm a Nemzeti Filmintézet támogatásával készült. Gyártója a Csillagos Ötös Film, producere Takó Sándor, szakértője Sudár Balázs, narrátora Csernák János, zeneszerzője Cseh István.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár