2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hortobágyi csikósok és BMW-virágkocsi is felvonul az idei debreceni virágkarneválon

2023. augusztus 15. 13:28 MTI

Tizenkét virágkocsi, 37 fellépőcsoport, több mint 1500 táncos vonul majd idén a virágkarneváli menetben augusztus 20-án Debrecenben – hangzott el a rendezvényt bemutató sajtótájékoztatón.

virágkarnevál
A Szent Koronát ábrázoló virágkocsi a karneválon 2021-ben (MTI / Balázs Attila)

Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester kiemelte, hogy bár az elmúlt években is volt már egy-egy elektromos meghajtású virágkocsi, idén az indulók fele, azaz 6 ilyen lesz. Hozzátette, hogy szeretnék a következő években valamennyi virágkocsit átállítani az elektromos működésre.

A Debrecenben felvonuló virágkocsik között ott lesz – már megszokott módon – a Szent Koronát ábrázoló kocsi, de megjelenik a Debrecen-Nagyvárad testvérkapcsolatának szentelt jármű is, illetve számos újdonsággal is találkozhatnak az érdeklődők – részletezte Papp László.

Megemlítette, hogy a Teva Gyógyszergyár például illatos kocsival készül, a BMW virágkocsiján 1000 hortenziabokor lesz, amelyek a karnevál után oktatási intézményekhez kerülnek majd, de lesznek idén olyan virágkocsik is, amelyekre fel is mehetnek a látogatók.

A kocsit állító intézmények között lesz az idén 100 éves Kodály Filharmónia Debrecen is. Mint Somogyi-Tóth Dániel ügyvezető-művészeti vezető elmondta, egy karmestert ábrázoló virágkocsival készülnek a karneválra.

Szintén a menetben vonul majd az idén 50 éves Hortobágyi Nemzeti Park kocsija, amelyet csikósok, és az idén 70 éves Debreceni Hajdú Táncegyüttes néptáncosai kísérnek. A virágkocsi a darvak világát jeleníti meg – mutatott rá Kapocsi István, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság általános igazgatóhelyettese.

A felvonulás útvonalán idén 8 tribünt helyeznek el, ebből egy ingyenes lesz a Debreceni Karitatív Testület jóvoltából, itt nehéz helyzetben élő családok nézhetik végig a menetet – mondta Mészáros Réka, a karnevált szervező Főnix Rendezvényszervező Kft. ügyvezetője.

Hozzátette, hogy a 28 helyi csoport mellett külföldiek is felvonulnak a kocsik között: itt lesznek a közönség által nagyon kedvelt San Marinó-i zászlóforgatók, de jönnek csapatok Brazíliából, Spanyolországból és Szerbiából is.

Mészáros Réka kitért arra, hogy a Dósa nádor téren idén a BMW IFactory karrierszigetet hoz létre augusztus 18-án a Debreceni Egyetemmel és Debreceni Szakképzési Centrummal közösen.

Idén ismét megrendezik a Nemzetközi Virágkötészeti versenyt, az itt készült munkák a városban is láthatók lesznek, de virágba borulnak a megállók és szelfipontokat is kialakítanak – sorolta az ügyvezető.

A már hétfőn elkezdődött programokról, amelyeknek csúcspontja a vasárnapi felvonulás, a debreceniviragkarneval.hu oldalon olvashatnak részletesebben az érdeklődők.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár