2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A napelemes hajótól az okos konnektorig: az MVM EDISON startup verseny 2019-es döntősei

2019. július 29. 16:09

Immáron harmadszorra írta ki az MVM Csoport az innovációs pályázatot, amelyre különféle kreatív fejlesztési ötleteket vártak. Összesen 104 projektterv érkezett be, amelyből a Kóbor György MVM Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatóját is sorai közt tudó szakmai zsűri végül nyolcat választott ki. Az MVM EDISON startup verseny döntőjére 2019. május 29-én került sor, ahol a csapatoknak három perc alatt kellett meggyőzniük a szakembereket, hogy az ő innovatív fejlesztésük a leginkább érdemes a befektetésre.

Gondolta volna, hogy ha minden egyes magyarországi háztartásban csak egy telefontöltő maradna a konnektorban egy évig, az – rádugott eszközök nélkül – 5 millió kilowattóra energia felesleges elhasználását jelentené, amely energiamennyiség értéke mintegy 190 millió forint? A SmartConnect csapatának fejlesztése valójában egy okos konnektor, amely a felesleges áramfogyasztás mérséklésében, a többletköltségek minimalizálásában, az eszközök távoli vezérlésében, illetve az otthonok biztonságának megteremtésében nyújt segítséget.

A folyamatosan növekvő áramfogyasztás korszakában a környezettudatosságot és a költségcsökkentést tartja szem előtt az EnerGo rendszere is, amely lehetővé teszi a meglévő berendezések és napelemek virtuális csatlakozását. A fogyasztás idejének és forrásának megválasztása a kiadások jelentős redukálását eredményezheti.

Az egyik legérdekesebb fejlesztés a Toaster nevű csapaté volt, amelynek tagjai egy modern úszó-napozó szigettel neveztek a versenyre. Az elektromos meghajtású, a napenergia hasznosításával működő pontonhajó mindennel fel van szerelve, ami korunk elvárásainak megfelel és még közösségi felületet is biztosít a vízpartokon nyaralóknak.

A turizmus könnyedsége után az ipar nagyvilágába kalauzolt el minket az Alfaped, amely egy Ipari Napórát mutatott be. Az ipari nagyfogyasztók számára ideális, speciális fogyasztásmérő rendszer lényege, hogy a drága, fixen telepített fogyasztásmérők helyett a műveletekhez rendelt, egyedi fogyasztások összegzésével számolja ki a gazdaságos energiafelhasználást.

A nagyvárosok közlekedési problémáinak megoldására szolgáló közösségi autóbérlés egyre gyorsabb ütemben fejlődik hazánkban is. A City Smart a céges járműhasználat egy új, jövőbe mutató formáját kínálja: az üzleti közösségi járműhasználatot. Okostelefonos alkalmazás segítségével kíván megoldást adni a mindennapi ügyintézéshez szükséges járműigényre.

„Egy olyan okosutazás-tervező applikációt készítünk, amellyel ki tudja kalkulálni a felhasználó, hogy pontosan mikor és hol kell megállnia az autót tölteni, és ezt az időt miként tudja felhasználni, legyen szó kávézásról vagy bevásárlásról” – mondta Tóth Zsófia, az InCharge egyik tagja az applikációjukról, amely végül elnyerte a zsűri tetszését. Fejlesztésük figyelembe veszi az elektromos autó adatait, a töltőhálózatot, az időjárási körülményeket, illetve az útviszonyokat is, így gyorsan és egyszerűen tervezhetővé válik bármilyen utazás.

A Magnelit szintén nyertes csapata egy mágneses, moduláris okoslámpa-családdal nevezett a versenyre. A lámpákat mobileszközzel lehet ki- és bekapcsolni, időzíteni, fényerőt állítani, aktiválni a beprogramozott világítási sémákat, hangulatfényeket, de akár ébresztőnek is használható a termék. „Gyermeki egyszerűséggel, szerelés nélkül alakíthatod a saját egyéniségedre a lámpádat” – foglalta össze a játékos találmány lényegét Kismartoni Zsolt.

Számos csapathoz hasonlóan a villamosenergia-hálózatok terheinek csökkentését és a környezetvédelmi érdekeket helyezi fókuszpontba ZenCharge szintén győztes rendszere is. A fejlesztés azzal hozza el a jövőt, hogy a csúcsidőszaki fogyasztásokból a völgyidőszakokba tereli az áramfogyasztást, így például az elektromos autók tömeges töltése nem az esti órákban, hanem az időzítéseknek köszönhetően a hajnali órákban fog megkezdődni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár