2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kiderült, melyik felesége illett legjobban VIII. Henrikhez

2014. július 1. 18:14

Bár háromévnyi házasság után fejét vette, személyiségét tekintve Boleyn Anna állt a legközelebb VIII. Henrik angol uralkodóhoz - állítja egy brit történész.

Elizabeth Norton angol történész pszichológiai profilalkotást végzett VIII. Henriknél és hat feleségénél, mely során az érzelmi kompatibilitás erősségét vizsgálta meg. Norton 29 személyiségdimenziót tekintett át az eHarmony nevű brit társkereső oldal módszertana szerint. Mint kiderült, Henrik szinte egyik feleségéhez sem illett agresszív személyisége, neurotikussága és a könyörületesség rá jellemző teljes hiánya miatt.

Boleyn Anna az egyetlen kivétel: ő és Henrik ugyanúgy nyitottak, energikusak és ambiciózusak voltak, valamint nagy szexuális étvágy jellemezte őket. A képzeletbeli rangsor második helyén Cleve-i Anna, Henrik negyedik felesége áll, annak ellenére, hogy frigyük mindössze fél évig tartott. A "dobogóra" Henrik első felesége, a magára nem sokat adó, s így a sportos alkatú királyhoz külsőleg nem nagyon illő Aragóniai Katalin fért fel; házasságukat 23 év után érvénytelenítették.


 
Miért pont Anna?
Miután VIII. Henrik (1509-1547) érvénytelenítette első feleségével, Aragóniai Katalinnal kötött házasságát, elvette első feleségének udvarhölgyét, Annát; a frigyre 1533. január 25-én került sor. Anne Boleyn (Boleyn Anna) egy lánnyal, a későbbi I. Erzsébettel örvendeztette meg Henriket, házasságukból azonban a király nagy bánatára nem született fiú. A király „gondoskodott” a megfelelő cseréről, ugyanis Henrik harmadik felesége, Jane Seymour (Seymour Johanna) végre fiút szült az örökösödési kérdést állandóan napirenden tartó király legnagyobb megelégedésére.
1536 elején vette kezdetét a Boleyn Anna elleni rágalomhadjárat, május 2-án az asszonyt elfogták és a Towerbe zárták, május idusán pedig bűnösnek ítélték az ellene felhozott vádakban. Habár a házasságtörésért és a vérfertőzésért élve elégetés járt volna, VIII. Henrik lefejezésre „enyhítette” az ítéletet. Május 17-én Anna bátyját, Györgyöt és a házasságtörésbe belekevert két udvari apródot kivégezték, majd két nappal később az asszonyt is lefejezték.

Negyedik Jane Seymour, aki bár kevéssé volt társaságkedvelő és félénk volt, őt tartotta VIII. Henrik "első igazi szerelmének". Johanna fiúgyermekkel örvendeztette meg a királyt, de 12 nappal a szülés után meghalt gyermekágyi lázban. Henrik őszintén meggyászolta Jane-t, s végrendeletében meghagyta, hogy szeretett felesége mellé temessék majd el.

A sorban Howard Katalin következik. Tőle két év után vált el Henrik, majd két, állítólagos szeretőjével és egyik udvarhölgyével együtt kivégeztette a Tower udvarán. A listát Henrik utolsó, hatodik felesége, Parr Katalin angol királyné zárja: az ő kifinomult műveltsége már túl sok volt a királynak, s a kutatás szerint a legkevésbé ő illett Henrikhez - az asszony ennek ellenére túlélte őt. 

"Több mint 500 évvel VIII. Henrik születése után a történészek ma már sokkal többet tudnak a király komplex személyiségéről, olyannyira, hogy már az érzelmi kompatibilitást - vagy éppen annak hiányát - is meg tudjuk vizsgálni" - mondta el az eHarmony-tól Jemima Wade. "Kár, hogy nem volt társkereső oldal a 16. században, mert sok időt és fejfájást lehetett volna megspórolni, és segített volna Henriknek megtalálni az igaz szerelmet" - tette hozzá.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár