2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Csecsemőt csomagoltak a catalhöyük-i kenderszövetbe

2014. február 10. 16:18

A mai Törökország területén lévő neolitkori város, Catalhöyük legkorábbi rétegében folyó ásatási munkálatok során egy i. e. 7000-ből való vászondarabot forgattak ki a földből a régészek. A világ talán legrégebbi fennmaradt kenderszövetét egy leégett ház padlóján találták meg, benne egy csecsemő csontvázával.

Az anatóliai régészeti lelőhelyről érkező legújabb beszámoló a június 15. és augusztus 15. között folyó, 22 ország közel 120 régészének bevonásával zajló ásatás eredményeit ismertette. A beszámoló egyik legérdekesebb lelete az a szövet volt, amelyben egy csecsemő csontvázát találták meg.

Ian Hodder, a Stanford Egyetem munkatársa, a feltárási munkálatok vezetője ezt 2013 legfontosabb felfedezésének nevezte: "A tűz felmelegítette a lakóépület padlóját, s tulajdonképpen egy kemence speciális, szárító hatású viszonyait hozta létre annak falai között. Ez lehet a magyarázata, hogy - amint a vizsgálatok megállapították - a kenderből készült szövetdarab ilyen jó állapotban maradt meg. Ez a legrégebbi, s a legszebb állapotban fennmaradt lelet a világon."

A kutatók úgy vélik, a szövet egykoron a Földközi-tenger keleti medencéjéből érkezhetett Közép-Anatóliába. A korabeli távolsági kereskedelemről annyit eddig is tudtak a szakértők, hogy a neolitikumban obszidián és tengeri kagylók cseréltek gazdát, azonban ez a szövet, úgy vélik, nem a megszokott kereskedelmi partnerektől érkezett Catalhöyükbe.

Hodder a helyszínen talált falfestménnyel kapcsolatban kifejtette, hogy a 2013-as ásatási szezonban a munkálatok a neolitikus kori épületeknél, a keleti kőhalom (tumulus) déli részénél folytak. Ezek az építmények merőben más funkciót képviseltek a korszak egyéb épületeihez viszonyítva, nagy téglákból álltak, s falaik jóval vastagabbak voltak a megszokottnál.

"A feltárt épület keleti falán egy olyan falfestményt fedeztünk fel, amelyhez hasonlót még nem láttunk. Catalhöyük freskói általában fehér háttéren vörös és fekete színű ábrákból állnak, azonban ez esetben világos geometriai formákat figyelhetünk meg sötét alapon. Úgy véljük, hogy ez a festmény három épület északi falán is folytatódik" - tette hozzá. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár