2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A jászok világtalálkozójára készül Jászivány

2011. május 23. 17:25 MTI

Jásziványon rendezik meg július első két napján a hagyományos jász világtalálkozót, és mint a polgármester elmondta, a négyszáz lelkes falu apraját-nagyját mozgósítja azért, hogy a Jászságban élők és az onnan elszármazottak közül az eseményre ellátogatók kellemesen töltsenek együtt egy nyári hétvégét.

A korábbinál szerényebb anyagi kondíciókkal, de annál örömtelibb szívvel várják a várhatóan több ezer vendéget, akik közül a két napra maradókat a környező településeken, Jászapátin vagy Jászszentandráson tudjuk elszállásolni - közölte Tari András. Tájékoztatása szerint a felső-jászsági zsáktelepülésnek a 31-es számú főúthoz csatlakozó 6 kilométeres bekötőútját országgyűlési képviselői közbenjárásra már felújították.

Az eddig három napra szóló programokat kettőre szűkítve úgy szervezték meg, hogy a kiadásokat fedezni tudják a várhatóan 5-6 millió forintos költségvetésből. A polgármester szerint a szükséges pénz előteremtéséhez csak adományokra számíthatnak, mert állami támogatásra ebben az évben pályázat híján nincs lehetőség.

Tari András szerint a programsorozat forgatókönyve számos olyan állandó elemet tartalmaz, amely nemcsak a jász öntudatot erősíti, hanem az ide látogató vendégekkel is megismerteti a jászok és az elszármazottak kultúráját. Ezek közé tartozik a jász települések felvonulása, az új jászkapitány beiktatása, a jászsági és elszármazott képzőművészek alkotásainak bemutatása, művészeti csoportok fellépése. Érdekességnek számít majd a Jászjákóhalmi Hagyományőrző Íjászegyesület bemutatója: tagjai hagyományos keleti viseletben adnak ízelítőt a fegyverük használatából.

A jászok első világtalálkozóját 1995-ben Jászberényben tartották a jász redemptio (ejtsd: redempció), azaz a jász önmegváltás 250. évfordulója alkalmából. Az önmegváltás története 1702-ig nyúlik vissza, amikor I. Lipót császár eladta a jászok és kunok lakta területeket a Német Lovagrendnek. Ebbe az ott élők nem nyugodtak bele, és 1745-ben saját pénzükön visszavásárolták szabadságukat és régi kiváltságaikat.

Az elmúlt másfél évtizedben a jászkapitány-választás hagyományának felelevenítésén túl elkészítették a redemptiós zászlót és megszületett a jász himnusz.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár