2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megtalálták a kaliforniai "pénzverők" tanulódarabjait

2011. május 18. 13:04 Science Daily

Egy új felfedezés szerint a csumas indiánok gyermekei gyakorlásra használhatták a Csatorna-szigeteken talált csigaház-darabokat. Az új felfedezés eddig ismeretlen nézőpontból világíthatja meg az indián "pénzverdék" mindennapjait.

Egy amerikai régész-antropológus feltételezése szerint a kaliforniai őslakosok gyerekei többször felhasznált széttört csigaházakon sajátíthatták el a helyi pénz készítését. Az egykoron Kaliforniát benépesítő csumas indiánok egy spirálformájú tengeri csiga (Olivella biplicata) házából készítették el a helyi kereskedelem „fizetőeszközét”.

Jeanne Arnold, a UCLA professzora felfigyelt arra, hogy a kaliforniai Csatorna-szigeteken talált feldolgozott csigaházdarabok lényegesen különböznek a hasonló, fizetőeszközként használt társaiktól. Eredetileg úgy hitte, hogy a darabok egy új, virtuóz pénzkészítő munkái, ám a leletek aprólékos vizsgálata után valószínűsítette, hogy azokat vélhetően gyermekek készíthették.

Ezeket a helyi pénzeket összetett eljárás során állították elő. Először a készítők három-négy darabra törték szét a csigaházakat, majd a darabokat kövek segítségével kör alakúra faragták. Ezt követően kova- és fémeszközökkel kifúrták és ágakra fűzték fel a darabokat. Végül simára csiszolták a széleiket. Jeanne Arnold elméletének alapja, hogy feltáráson talált darabokon annak ellenére végeztek el további munkafolyamatokat, hogy azok már egy korábbi, hibás beavatkozásnak köszönhetően tönkrementek.

A kaliforniai Malibutól hatvan mérföldre fekvő Csatorna-szigeteket valaha 3000 csumas indián lakta, és valószínűleg itt működhetett Észak-Amerika legnagyobb "pénzverdéje". Egyéb olyan leleteket is találtak Amerikában, amelyek valószínűleg a fiatal segédek betanulása során keletkezhettek: ilyenek például a délnyugati indián pueblókban feltárt, 800-1000 évesre becsült figurák, amelyeket feltehetően a segédek készíthettek az alapvető kerámia ismeretek elsajátítása során.

Detecting Apprentices and Innovators in the Archaeological Record: The Shell Bead-Making Industry of the Channel Islands.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár