2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Lipcsében is felállítják a német egység emlékművét

2008. november 23. 12:02 MTI

Berlin mellett Lipcsében is felállítják a német egység emlékművét. Erről a német parlament illetékes bizottsága annak nyomán döntött előzetesen, hogy megvitatta a kormánykoalíciós pártok - a konzervatív CDU/CSU és a szociáldemokrata SPD - parlamenti frakciójának erre vonatkozó javaslatát.

A konzervatív és a szociáldemokrata képviselők arra szólították fel a kormányt, hogy az egység emlékművével ismerje el azokat az erőfeszítéseket, amelyekkel a lipcsei polgárok 1989-ben hozzájárultak az egykori NDK megszűnéséhez, a hírhedt berlini fal lebontásához és végső soron a német újraegyesüléshez.

1989. október 9-én Lipcsében több mint 120 ezren tüntettek a kommunista diktatúra ellen. A békés, forradalmi megmozdulás nyomán október 18-án lemondott Erich Honecker, a volt NDK párt- és állami vezetője. Sokan a lipcsei tüntetés napját tekintik a "fordulat" napjának, amely a kommunista állam összeomlását immár feltartóztathatatlanná tette.

A Bundestag egyhangú döntéssel tavaly hozott határozatot arról, hogy legkésőbb 2009. november 9-ig, azaz a fal lebontásának 20. évfordulójáig Berlin központjában fel kell állítani a német egység, illetve a szabadság emlékművét. A pontos helyszínt és az emlékmű formáját illetően azonban még változatlanul vita van. A parlamenti képviselők közül már akkor is sokan sürgették, hogy Berlin mellett Lipcsében is hasonló emlékművet állítsanak fel.

A berlini mellett a lipcsei emlékmű felállításához még a Bundestag jóváhagyására van szükség, ahhoz azonban aligha fér kétség. Értesülések szerint a parlament költségvetési bizottsága már tárgyalja a várható kiadásokat, de ragaszkodik ahhoz, hogy immár a két emlékmű felállítása 15 millió eurónál nem kerülhet többe. A javaslatot előterjesztő honatyák ugyanakkor figyelmeztettek arra, hogy mind a berlini, mind a lipcsei tervekkel kapcsolatban gyors döntésre és még gyorsabb megvalósításra van szükség. A 20. évfordulóig ugyanis már kevesebb, mint egy év van hátra.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár