2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Építészeti pornó Anglia digitális örökségében

2007. október 2. 12:00

Digitális Utolsó ítélet könyveként (Domesday Book) gyűjtik össze és rendezik kategóriákba az interneten az angol építészeti örökségről készített képeket.

A 7,4 millió fontból, hét éven keresztül végzett gyűjtőmunka után a múlt héten indult el az English Heritage nevű brit örökségvédelmi szervezet új oldala, ahol a látogatók 350 ezer digitális kép segítségével fedezhetik fel az örökségvédelmi listán szereplő épületeket. A projekt az Örökségi Lottóalap támogatásával készült el.

A híres kastélyok, lakóépületek, katedrálisok a leghétköznapibb pályaudvarokkal, telefonfülkékkel, hidakkal, újságosbódékkal és buszmegállókkal együtt mutatják be az angol építészet történetének sokszínűségét - áll a lapban. A felvételeket 2200 önkéntes, főként amatőr fényképész készítette, akik legtöbbje azt a környéket örökítette meg, ahol lakik. Hét év alatt 2,25 millió kilométer gyalogoltak be, és 13 ezer tekercs 35 milliméteres filmet használtak fel. Egyikük, Lorna Freeman például 2453 képet készített, és szinte az életévé vált a mindennapok megörökítése.

Simon Thurley, a szervezet egyik vezetője szerint az oldal létrehozásával pillanatképet akartak alkotni arról, hogy miként néz ki Anglia a 21. század elején. "A modern kori Utolsó ítélet könyvében Anglia digitális történetét egy pillanatba sűrítve tanulmányozhatjuk, és azt is láthatjuk, hogy társadalmunk miként értékeli történetét és annak építészetét" - állítja. Elmondása szerint a kollekció egyes helyeken a különlegességek miatt szinte "építészeti pornóvá" vált. A gyűjtemény persze nem teljes, és szerinte "nagyszerű lenne, ha az ország úgy nézne ki, mint a képeken, ám a valóság egy kicsit lehangolóbb".

A honlapon többek közt 420 kastély, 7484 egyházi épület, 2146 telefonfülke, 2700 mérföldkő, 55 kerti pad, 8 vízesés, 1098 lámpa, 130 kapu és 6283 híd képét fedezhetjük fel. A kereső használatával a látogatók közel 125 ezer viktoriánus-, 85 ezer Tudor- és 10 ezer modern épületet is megismerhetnek. Az English Heritage vezetője szerint ezért az oldal a történelem tanulmányozása és értékelése mellett akár hétvégi kirándulások megtervezésére is jó lehet majd.

http://www.imagesofengland.org.uk/

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár