Kulináris titkok az ókori Egyiptomból
2007. június 29. 15:00
Kevesen érdeklődnek az ókori Egyiptom konyhaművészete iránt, bár főzési szokásaikat még ma is alkalmazzuk - állítja Abir Enany, az Ein Shams Egyetem doktorandusza.
Korábban
Az ókori Egyiptom konyhaművészetéről és étkezési kultúrájáról a templomok és sírok falain megmaradt ábrázolások alapján alkothatunk képet. Ezeken rendszerint az ételek alapanyagaiként felhasznált állatok is látszanak. Kutatójuk, Abir Enany szerint az ókori konyhai és ételkészítési szokások máig használatosak Egyiptomban.
Enany számára a legérdekesebb a "fesiekh" (erjesztett hal) készítése. "Az ókori egyiptomiak sokkal fejlettebb technikával készítették ezt az ételt, mint mi. Az ókori egyiptomi 'fasakhanik' (fesiekh-készítők) kibelezték a halat, és eltávolították a belsőségeket, hogy megakadályozzák a baktériumok elszaporodását. Sajnos ma ezzel kevesen törődnek és a teljes halat megszárítják, besózzák. A főtt hús is nagyon egészséges volt: a húsdarabokat összekötötték, kiakasztották száradni, és csak azután főzték meg. A gabonát mozsárral őrölték, majd kézi darálóval lisztet készítettek belőle. A lisztet összekeverték vízzel és a többi hozzávalóval, majd megsütötték vagy sört készítettek belőle" - magyarázta Enany.
Enany tanulmánya nem recepteket tartalmaz, hanem azzal az összetett folyamattal foglalkozik, ahogyan a receptekből ételeket készítettek. "Arról szól, hogy a nagy templomokhoz milyen jól szervezett konyhák tartoztak, amelyek friss ételekkel látták el az isteneket, és a nekik szolgáló papokat. Még az építkezési területeken is nagy konyhákat alakítottak ki. A legjobb példa erre a gízai piramis környéke, ahol jókora sütödéket és konyhákat állítottak fel a piramis építőinek ellátására".
Enany kutatásai szerint az ókori egyiptomiak a konyhák építésénél biztonsági szempontokat is figyelembe vettek. A konyhákat általában a ház déli oldalához építették, hogy az Egyiptomban gyakori északi szél a füstöt ne a ház felé fújja. Sokféle tányért, kést és kanalat használtak, ami kifinomult ízlésről tanúskodik. A mindennapi használati eszközökön túl sok konyhában mosogató és szemétgyűjtő is volt.
Támogasd a szerkesztőségét!
történelmi magazin
legújabb számát?
kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
Az első 500 előfizetőnek.
tavasz
Múlt-kor magazin 2022
- Lakatos Ernő, a „kiváló napi végrehajtó”
- A mozsgói Biedermann-kastély
- Tévéelnök belügyes gyakorlattal: Tömpe István
- A rivaldafényt kerülő Apró Antal
- A holokauszt soproni mártírjai
- Hét híres királygyilkosság
- Biszku Béla, a megtorlás szimbóluma
- A Duna egykori halcsodái
- Szomorú szerelem a szabadságharc idején
- Bárói ranggal ismerték el a hazai orvoslás egyik úttörőjének számító Korányi Frigyes munkáját 20:20
- Sokáig férjéével is vetekedett Jackie Kennedy népszerűsége 18:05
- A világháború idején már sokan a másvilágra kívánták a kezdetben népszerű Raszputyint 17:05
- Elhibázott gazdaságpolitika és a túlzott fényűzés vezetett az iráni sah bukásához 16:05
- Apokalipszisnek gondolták, pedig csak az erdőtűz füstje miatt borult sötétségbe New England ege 15:05
- A befagyott orosz pokolban elolvadt Napóleon Grande Armée-ja 09:50
- Boleyn Anna sem tudott fiút adni a királynak, és ez pecsételte meg sorsát 09:06
- Szerelmes volt egy gyáros lányába, találmánya receptjét ezért csak potom pénzért adta el Irinyi János tegnap