2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket
ID27: Múlt-kor (desktop) - PHALANX 2. (cikkoldal) (fejléckép alá végig a cikkek tetején)

Aznap: 1989. április 25.

2019. április 25. 12:12 Múlt-kor

ID29: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Lead felett ()

1989. április 25-én, szerdán számos izgalmas hír számíthatott az olvasók figyelmére: halálra ítéltek egy terroristát Dél-Koreában, a magyar államminisztert fogadta a brit miniszterelnök, tüntetések voltak Szovjetunió-szerte, Détárit pedig meg akarták venni a Juventus szurkolói. A nap legfontosabb híre a magyarok számára mégsem ezek egyike volt.

Európai fegyverzetcsökkentési szándék

A Népszava rövidhíre:
„Az NSZK kormánya az Egyesült Államok és Nagy- Britannia, egyelőre elutasító magatartása ellenére is kitart arra irányuló óhaja mellett, hogy a nyugati szövetség mielőbb kezdjen tárgyalásokat a Szovjetunióval az elsősorban a két német államra irányuló, rövid ható- távolságú rakéták csökkentéséről – tűnt ki Hans-Dietrich Genscher nyugatnémet alkancellár és külügyminiszter és Gerhard Stoltenberg védelmi miniszter keddi sajtóértekezletén.”

„Szovjetunió: egy nap alatt több mint háromszázezren tüntettek”

A Népszabadság megírta:
„A szovjet belügyminisztérium illetékesei kedden első ízben, sajtótájékoztatón számoltak be az elmúlt huszonnégy óra alatt az ország több városában lezaj lott tömeggyűlésekről és tüntetésekről. A belügyi vezetők elmondták: a húsz megmozdulásból 13 volt engedélyezett, s a demonstrációkban mintegy 366 ezren vettek részt.”

„A távol-keleti habarovszki; területről tegnap súlyos bűncselekményről érkezett jelentés. Az egyik munkatáborban három, hosszabb börtönbüntetésre ítélt ember túszul ejtett négy, ott dolgozó nőt, és először szabad elvonulást, majd géppisztolyt és golyóálló mellényt követeltek. A hatóságok hosszas tárgyalásokat folytattak a bűnözőkkel, s miután ez eredménytelen volt, hétfő este túszmentő akciót hajtottak végre. Az akció során az egyik elítélt meghalt, a másik kettő pedig megsebesült. A nők sértetlenek maradtak.”

„A Demokratikus Szövetség nevű nem hivatalos szovjetunióbeli szervezet vasárnapi utcai rendezvényének részleteiről közölt beszámolót keddi számában a Szovjetszkaja Rosszija.
Amikor vasárnap kora délután az emberek elkezdtek gyülekezni a moszkvai belváros Puskin terén és környékén, a rendfenntartó erők felszólították őket, hogy ne csoportosuljanak, és ne akadályozzák a forgalmat. A tudósításban megszólaltatott több embert, köztük külföldit is, a puszta kíváncsiság vonzotta a térre. Hamarosan „zászlót bontottak” a DSZ-aktivisták: a hajdani cári birodalom trikolórját lengetve éltették önnön szervezetüket.”

ID10: Múlt-kor (desktop) - TESTUDO 2. (cikkoldal - 4. bekezdés) (Régi Cikkoldal - 4. bekezdés)

„Tbilisziben tartózkodó külföldi újságírók beszámolója szerint Irakli Menagarisvili grúz egészségügyi miniszter kedden sajtótudósítóknak elmondta, még mindig nem tudják milyen összetételű mérges gázt vetettek be április 9-én Tbilisziben a tüntetők ellen. A grúz egészségügyi hatóságok tevékenysége most két feladatra összpontosul: egyrészt az áldozatok testszöveteiből vett minták alapján megpróbálják azonosítani a központi idegrendszer bénulását, emlékezetkiesést, fejfájást és hányingert okozó vegyszert, másrészt rá akarják bírni a gáz alkalmazóit, hogy nevezzék meg az anyagot – mondta a miniszter. Menagarisvili elmondta, hogy a véres összecsapásban legalább 1100 ember megsebesült.”

„Magyar vezetők fogadták Thorvald Stoltenberget”

A Népszava címlapjáról:
„Thorvald Stoltenberg, a Norvég Királyság hivatalos látogatáson hazánkban tartózkodó külügyminisztere kedden a reggeli órákban magyar közéleti személyiségeket fogadott szállásán, majd koszorút helyezett el a Magyar Hősök Emlékművén a Hősök. terén. A norvég diplomácia vezetője ezután vendéglátójával, Várkonyi Péter külügyminiszterrel tárgyalt. A megbeszéléseken részt vett Leif Edwardsen, Norvégia magyarországi, illetve Kisfalvi János, hazánk oslói nagykövete.”

(…)

„Thorvald Stoltenberg arról tájékoztatta a vendéglátóját, hogy az elmúlt év felgyorsult változásai nyomán Norvégiában nagy érdeklődéssel követik a magyarországi eseményeket, szimpátiával figyelik hazánk gazdasági útkeresését. Ezzel kapcsolatban Stoltenberg külügyminiszter javasolta magyar partnerének, hogy neves közgazdászok, illetve politológusok részvételével hozzanak létre norvég–magyar kerekasztalt a gazdasági együttműködésben rejlő lehetőségek feltérképezésére.”

„A diákok távolmaradása miatt Pekingben nem találkoztak a kormány és az egyetemek képviselői”

A Magyar Nemzet megírta:
Pekingben bejelentették, hogy a diákok távolmaradása miatt kudarcba fulladt az a találkozó, amelyet kedden délután kellett volna megtartani a pekingi Csinghua egyetem diákjai és a kormány képviselői között.  A találkozót a diákok kérték, hogy párbeszédet kezdjenek a központi kormány, az Állami Oktatási Bizottság és a Kínai Kommunista Párt Fővárosi Bizottságának képviselőivel a diákságot foglalkoztató problémákról.

„Pontosan megjelent a találkozó színhelyén Liu Csüng-te, a központi kormány főtitkárhelyettese, Ho Tung-csang, az Állami Oktatási Bizottság miniszterhelyettese, Vang Csia-csiu, a KKP pekingi bizottságának titkárhelyettese és a Kínai Országos Diákszövetség több vezetője. Nem jelentek meg azonban a Csinghua egyetem dlákmegbízottai. Mint később kiderült, az egyetem diákjai képtelenek voltak megállapodni abban, hogy ki legyen közülük az a tizennyolc diáik, aki képviselje őket a párbeszéden.”

„A pekingi egyetemek és főiskolák többségén kedden is folytatódott a hétfőn megkezdett tanítási bojkott. Az egyetemi sztrájk szervezői megakadályozzák, hogy a „szrájktörő” diákok részt vegyenek az előadásokon. A diákok gyűléseket tartanak és kisebb diákcsoportok a pekingi utcasarkon rendezett rögtönzött gyűléseken magyarázzák a mozgalom indítékait az arra kíváncsi járókelőiknek.”

„Pekingben elterjedt hírek szerint több mint 150 neves értelmiségi petícióban szólította fel a kínai pártvezetést és a kormányt: reagáljon pozitívan a diákok ama követelésére, hogy gyorsítsák meg a politikai reformot és biztosítsanak nagyobb demokráciát és szólás-, illetve gyülekezési szabadságot a diákok számára. Az értelmiségiek – egyetértésben a diákokkal – azt is követelik, hogy a kínai sajtó adjon teret a diákok jogos követeléseinek és reálisan számoljon be a diákmegmozdulásokról.”

„BT-felhívás libanoni tűzszünetre”

A Népszava közölte a francia AFP hírét:
„Az ENSZ Biztonsági Tanácsa hétfőn határozatában tűzszünetre szólította fel a szemben álló libanoni erőket, s szorgalmazta, hogy az érintett felek támogassák az Arab Ligának a konfliktus megoldásáért tett erőfeszítéseit.”

„A Franciaország által beterjesztett határozati javaslatot a BT tagjai egyhangúlag hagyták jóvá.
A BT hétfőn elnapolta Afganisztánnal foglalkozó ötödik munkatalálkozóját, mivel a tagoknak nem sikerült egyetértésre jutniuk – jelentették be hivatalosan a világszervezet székhelyén, New Yorkban.”

„Takesita lemondott”

Trom András beszámolója a Népszabadságban:
„Takesita Noboru, a Japánban kormányzó Liberális Demokrata Párt elnöke, miniszterelnök kedd délelőtt sajtókonferenciáján bejelentette, hogy a közeljövőben lemond tisztségeiről. Beszédében bocsánatot kért a nemzettől, amiért a Recruit vesztegetési botrány miatt a nép elveszítette a politika iránti bizalmát.”

„Hivatali rezidenciáján azt követően került sor a sajtókonferenciára, miután az LDP vezetőinek hirtelen összehívott ülésén a kormányfő közölte lemondási szándékát. Kérdésre válaszolva a miniszterelnök az újságírókkal közölte, hogy lemondása ellenére április 29-én, az eredeti terveknek megfelelően elutazik az ASEAN öt országába.”

„Unó Szószuké külügyminiszter a bejelentést követően megerősítette, hogy a kormányfő felkeresi az érintett öt országot, ő pedig vasárnap az eredeti terveknek megfelelően Moszkvába utazik, ahol május 3-án tárgyal Eduard Sevardnadzéval.”

„A Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének állásfoglalása a péti huzavona megszüntetése érdekében: Az alumíniumipar fejlesztése nem ellentétes a természetvédelemmel”

A Népszava beszámolója:
„A Vegyipari Dolgozók Szakszervezete a Hévízi-tó megmentése érdekében tett intézkedéseket nem vitatva hangsúlyozza, hogy az egyre növekvő nettó árbevétellel és konvertibilis exporttal rendelkező alumíniumipar számára a lehető legkedvezőtlenebb kormányzati döntés született. A vegyészszakszervezet ezért szükségesnek tartja, hogy a Minisztertanács mihamarabb döntsön az alumíniumipar komplex fejlesztéséről is.”

„Margaret Thatcher fogadta Pozsgay Imrét”

A Magyar Nemzet beszámolója:
„Margaret Thatcher brit kormányfő kedden délután hivatalában fogadta Pozsgay Imre államminisztert, aki délben érkezett Londonba az ősszel esedékes magyar kulturális hetek ünnepélyes meghirdetése alkalmából.”

„Az eseménysorozat brit fővédnöke a kenti hercegi pár, magyar fővédnöke pedig Pozsgay Imre.
Az államminiszter a Downing Street 10-ben Thatcher asszonnyal folytatott eszmecseréje után Sir Geoffrey Howe-val, a brit diplomácia vezetőjével találkozott a szomszédos külügyminisztériumban. A megbeszéléseiken jelen volt Domokos Mátyás londoni magyar nagykövet. A magyarországi politikai, társadalmi és gazdasági átalakulásokról volt szó a brit kormányfővel folytatott eszmecserén – nyilatkozta Pozsgay Imre államminiszter az MTI londoni tudósítójának. – A roppant szívélyes beszélgetésen – mondotta az államminiszter – Thatcher asszony kifejezte azt a véleményét, hogy egész Európának és a világnak érdekei fűződnek ahhoz, hogy a magyar kísérlet sikerüljön. A történelemben példa nélkül álló vállalkozásnak nevezte azt, hogy Magyarországon az egyeduralmi formáról felülről kezdeményezett demokratikus átalakítást hajtanak végre, a társadalom együttműködését kérve.”

„Détárit azonnal megvásárolnák a Juventus-szurkolók”

A Népsport cikke:
„Gyenes J. András és Pajor-Gyulai László jelenti Tarantóból:
Ember tervez, NATO végez. Hétfőn reggelre ugyanis a magyar válogatott azért bérelt a Budapest–Brindisi útvonalra különrepülőgépet, hagy ezzel rövidítse le a Tárantóhoz vezető jelentős távolságot. Brindisiből ugyanis legfeljebb csak 60 kilométert kellett volna autóbuszozni a végcélig. Nos, Brindisi vagy a vele szomszédos Bari repülőtere NATO-hadgyakorlat miatt hétfőn egészen késő estig nem fogadott gépeket. így a Malév különjárata a „csizma szárának” közepén landolt, Pescarában. Ezután következett a fekete leves: öt és fél órás autóbuszozás, közben 40 perces ebéddel.”

„Détári Lajos népszerűsége már itt jól érzékelhető volt. Amikor az olasz szurkolók meglátták a szőke középpályást, autogramkérők rohanták meg az autóbuszt. Vincze István ugyancsak közkedvelt az itáliai drukkerek körében.”

(…)

„Vacsora előtt a kis fellegvárra emlékeztető Massafrában sétáltak a játékosok és a vezetők. Pillanatok alatt óriási csődület támadt, kisebb népgyűlés verődött össze. Itt is Détári és Vincze István volt a középpontban. Végül a hetvenes, nyolcvanas évek világhírű Juve-hátvédjéről, ünnepelt sztárjáról, Scireáról elnevezett Juventus Klubba tessékelték a magyar válogatott tagjait. Itt a lelkes, adakozó kedvű szurkolók felajánlották, hogy rögtön, helyben megveszik kedvenc csapatuknak Détári Lajost. Hétfőn 9 órakor vacsorázott a csapat, s éjfélkor megérkezett Kovács Kálmán és Fodor Imre, akik hétfőn fél 2-kor még a debreceni bíróság előtt álltak.”

„Halálos ítélet Szöulban”

A Népszabadság híre:
„A szöuli bíróság halálra Ítélte Kim Hjon Huit, a dél-koreai légitársaság, a KAL repülőgépének felrobbantását bevalló állítólagos észak-koreai ügynöknőt – jelentette tokiói tudósítónk, Trom András.”

„A 115 ember halálát követelő merényletet 1987. november 29-én követte el tettestársával a szabotőr, aki töredelmes vallomást tett Szöulban. Dél-koreai hivatalos források szerint nem valószínű, hogy sor kerülne a kivégzésre. Mint mondták, Ro Te Vu államfő várhatóan elnöki kegyelemben részesíti Kimet. A 27 éves nő a tárgyalás során úgy vallott, hogy a merényletet Kim ír Szén fiának, Kim Dzsong Ilnek a parancsára hajtották végre. A KNDK hatóságai több ízben tagadták, hogy bármi közük lett volna a gép katasztrófájához.”

„Ramadán idején, letartóztatások Egyiptomban”

A Népszava közölte az MTI hírét:
„A két hete tartó Ramadán böjti hónap ideje alatt az egyiptomi hatóságok 1500 iszlám fundamentalistát tartóztattak le zavargások szítása miatt – közölte keddi kairói sajtónyilatkozatában Zaki Badr tábornok, belügyminiszter. »Kész vagyok akár még egyszer ennyi embert őrizetbe vétetni, ha a szélsőséges (vallási) csoportok nem hagynak fel az országot és állampolgárait súlyosan veszélyeztető tevékenységükkel« – hangzott a nyilatkozat.”

„Román katonai vezetők méltatták a külföldi adósságok visszafizetését: Köszönet Ceaușescunak »hosszas és titáni forradalmi munkásságáért«”

A Magyar Nemzet megírta:
„Genfből jelenti az AP: Az ENSZ-ben kinevezték azt a különmegbízottat, akinek beszámolót kell készítenie az emberi jogok romániai megsértéséről. A megbízott Joseph Voyame svájci nemzetközi jogász szakértő, nyugalmazott igazságügy-minisztériumi osztályvezető, egy kínzásellenes ENSZ-bizottság vezetője, a lausanne-i egyetem professzora. A különleges megbízottnak az a feladata, hogy a romániai emberi jogok helyzetéről tájékozódjék a bukaresti kormánynál.”

„Romániában ülést tartott a hadsereg politikai főtanácsa. A testület kibővített tanácskozásán. – amelyen katonai vezetők vettek részt – „Nicolae Ceaușescu téziseinek és eszméinek szellemében” elemezték a hadsereg pártéletét, az ideológiai-nevelő munkát, a kiképzés időszerű feladatait. Az ülés résztvevői táviratot küldtek Nicolae Ceaușescunak az RKP főtitkárának, az RSZK elnökének, a fegyveres erők fő- parancsnokának. A táviratot a Scinteia közli, mint azt az MTI jelentette.”

„»A hadsereg páratlan megelégedéssel és jogos hazafias büszkeséggel szerzett tudomást a küladósság teljes felszámolásáról, a szocialista Románia, a szorgos és dicsőséges román nép nagyszerű győzelméről. Ez a nagy győzelem, amely teljes gazdasági és politikai függetlenségünket tanúsítja, széles nyitás az ország átfogó gazdasága, társadalmi fejlesztési programja felé. A rangos siker annál inkább örömünkre szolgál, mivel a világgazdasági válság, a munkanélküliség és az infláció növekedésének jelenségei között született meg. Románia a világ egyedüli állama, amely hiánytalanul visszafizette adósságát« – írják táviratukban a katonai vezetők.
A hadsereg politikai főtanácsa a legmelegebb köszönetét fejezte ki Nicolae Ceaușescunak »hosszas és titáni forradalmi munkásságáért, mindazért, amit tett és tesz a szocialista Románia javára és jólétére, védelmi képességének erősítésére«”.

A nap legfontosabb híre: „A T–64-esek megindultak hazafelé: Megkezdődött a részleges csapatkivonás”

Freész Károly beszámolója a Népszabadság címlapjáról:
„Kiskunhalas bevonult a világsajtóba! Az ok: a múlt hét péntekén tartott sajtótájékoztatón elmondottaknak megfelelően itt kezdődött meg a részleges szovjet csapatkivonás.”

(…)

„A tudósítói had délelőtt fél tizenegy tájban érkezett Kiskunhalasra, ahol Borisz Adamenko ezredes, a déli hadseregcsoport törzsfőnökének helyettese tartott rövid bevezetőt. Elmondta, hogy a 13. harckocsi-gárdahadosztály egyik ezredének harmincegy T–64-es típusú páncélosát vagonírozzák be a délelőtt folyamán. – Ez a munka olyan, mint az ékszerészeké, nagy pontosságot követel. A tankok lánctalpainak szélessége ugyanis tizennégy centiméterrel nagyobb, mint a vagonok felülete. Ezért a műveletet nagy figyelemmel, körültekintően kell végrehajtani, de ez nem kis feladat a harckocsik tizenkilenc-húszéves vezetőinek – mondta az ezredes, majd hozzátette: – Természetes, hogy ilyen körülmények között izgulnak is egy kicsit, hiszen hazakészülődnek, a családjukhoz.”

(…)

„A csapatkivonás megkezdésének szenzációja mellett akadt ennek a kiskunhalast délelőttnek egy másik „kuriózuma” is: megjelent a helyszínen a Radikális Párt kongresszusán részt vevő Cicciolina. Felröppentett egy fehér galambot, csókokat nyomott a feszengő szovjet kiskatonák orcájára, és megállás nélkül nyilatkozott.”

(…)

„Alig két órába telt, amíg minden páncélos megtalálta a helyét a vasúti szerelvényen. A katonák rögzítették a soktonnás monstrumokat, aztán az utolsó ellenőrzések következtek, és a vonat elindult – hazafelé.”

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
ID12: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Magazinpromó után ()
Hatóságiak kísérik Kim Hjon Huit őrizet alatt. A szájába helyezett eszköz célja, hogy megakadályozza, hogy a nő leharapja saját nyelvét. (kép forrása: 2oceansvie.com)Szovjet gyalogsági harcjárművek Tbilisziben a tüntetések szétverése után, 1989 áprilisában (kép forrása: rferl.org)A tavaszi egyetemi sztrájkmozgalom vezetett a végül júniusban rendkívüli kormányzati erőszakkal feloszlatott Tienanmen téri óriástüntetéshez is (kép forrása: hongkongfp.com)A Hezbollah fegyveresei Libanonban, 1989. (kép forrása: timesofisrael.com)Détári Lajos a pályán (kép forrása: kklte.hu)Nicolae Ceaușescu utolsó beszéde közben, 1989. december 21. (kép forrása: adventure-romania.com)Cicciolina és egy szovjet katona a béke galambjával (kép forrása: alfahir.hu)Thorvald Stoltenberg (kép forrása: snl.no)Takesita Noboru (kép forrása: Getty Images)
ID28: Múlt-kor (desktop) - CENTURIA 3. (cikkoldal) (Legfrissebb rovat alá a cikkoldalon)
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.
ID2: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Jobb saját 1 300x600 ()

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

ID14: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Jobb saját 2 300x600 ()
ID13: Múlt-kor (desktop) - Al-/cikkoldal - Háttér előtt ()
ID34: Múlt-kor (desktop) - Beúszó magazin ()
Bezár