2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket
ID27: Múlt-kor (desktop) - PHALANX 2. (cikkoldal) (fejléckép alá végig a cikkek tetején)

A legkülönfélébb okokból csatlakoztak Szálasi mozgalmához annak női tagjai

2021. május 4. 14:53 Pető Andrea

ID29: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Lead felett ()

A magyarországi politikai radikalizmus történetének írásakor egy csoportról kevés szó esik. Ezek azok a nők, akik a szélsőjobboldali eszméket terjesztve, támogatva a háború utolsó napjáig kitartottak a nyilaseszmék mellett. A feleségek, nőszervezők, orvosnők és a mindennapi bűnözők története ad teljesebb képet Magyarország második világháború alatti történetéről. Az eddigi történetírás ugyanis néhány társadalmi csoportot láthatatlanná tett azáltal, hogy csak a „nagypolitikát” elemezte. E cikknek is az a célja, hogy ezt a láthatatlanságot megszüntesse.

A feleségek és az anyák

A nyilaspárt női tagjainak esetében igen egyszerű lenne csak a feleségekről beszélni. Ez azt a megközelítést látszik igazolni, amely szerint a női tagok a félrevezető férfimanipuláció áldozatai lennének. Ezek a nők hiába nem viseltek formális tisztséget, valójában a vezető tisztségviselők feleségeiként fontos informális hálózatot működtettek, amely a pártapparátusi állások elosztásában nagy szerepet játszott.

Szálasi Ferenc érzelmi élete leginkább a hitleri mintát követi, mint aki magánéletét feláldozza a politikai hivatásért. A katonai életet hivatásként és misszióként megélő férfinak 1927-től kezdve volt viszonya Lutz Gizella tisztviselőnővel.

1936-tól sokat tartózkodott az illető hölgy lakásán is, de csak a nyilaskormány bukása után, Ausztriába való menekülésük során vette feleségül Mattseeben 1945. április 29-én. Bár Lutz a nyilas vezetők feleségei számára teaszalont tartott, ahol nyilván sok mindenről szó esett, de érdemi politikai döntések ott nem születtek.

Ez a csoport, a feleségek és szeretők csoportja sok női párttagot toborzott. Például Januj Mária úgy lett a Hűség Háza parancsnokának, Bokor Dénesnek a felesége és tettestársa, hogy Baky László anyósával egy házban lakott mint egyedülálló varrónő, és a párttagságon keresztül remélt (és szerzett) társadalmi státuszt és férjet.

ID10: Múlt-kor (desktop) - TESTUDO 2. (cikkoldal - 4. bekezdés) (Régi Cikkoldal - 4. bekezdés)

A háborús bizonytalanságban a „jó parti” fontos volt, és még az idős Andreánszky Jenő is talált magánál sokkal fiatalabb – új – párt. De ennek a körnek a női tagjait fényévnyi távolságok választották el a szociális különbségekre és hierarchiára igen érzékeny Horthy-rendszerben a nyilaspárt többi női tagjától.

Lutz Gizellának pedig nem volt helye a „Vezér” házi tűzhelyénél, mert nem fért bele a nyilaskánonba, nem is jelent meg nyilvánosan a partnerével, hiszen nem volt férjnél és nem volt gyereke, ráadásul önálló munkavállaló, tisztviselőnő volt. Ezért a nyilaspárt elsősorban Szálasi anyját, „Erzsébet asszonyt” ünnepelte neve napján, ami jól illett a párt által támogatott anyaságkultuszba.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
ID12: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Magazinpromó után ()
Lutz Gizellának egy mise utáni ebéden akadt meg a szeme egy „gyönyörű vezérkari férfin”, Szálasi FerencenKovács Klára, Szálasi titkárnője jegyzőkönyvet vezetAz Andrássy út 60. helyiségeit 1937-től kibérlő Szálasiék olykor „elfelejtettek” fizetni érteCsupán két női vezető a nyilasnagygyűlés férfitengerében: az egymással állandóan vetélkedő Thománé és DücsőnéA szélsőjobboldali pártban sok nő látott el adminisztrációs feladatokatA bélműködések kutatásával foglalkozó, nemzetközileg elismert Kokas Eszter még nem zárta ki a zsidókat a női orvosszervezetbőlSzálasi a tárgyalásán megmutatta a kamerának a hímzett nyilaskeresztes zsebkendőt, ezzel akarván bizonyítani, hogy a párt nőtagjai nem végeztek politikai munkátNők érkeznek a népbírósági tárgyalásra hallgatóságnakPető Andrea a könyvében egy krimiszerűen izgalmas gyilkossági eset szemszögéből mutatja be a nők nyilasmozgalomban betöltött szerepét
Legfrissebb
Legolvasottabb
ID28: Múlt-kor (desktop) - CENTURIA 3. (cikkoldal) (Legfrissebb rovat alá a cikkoldalon)
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.
ID2: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Jobb saját 1 300x600 ()

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

ID14: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Jobb saját 2 300x600 ()
ID13: Múlt-kor (desktop) - Al-/cikkoldal - Háttér előtt ()
ID34: Múlt-kor (desktop) - Beúszó magazin ()
Bezár