2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Visszatér Izraelbe a római törvénnyel szembeszegülő ősi érme

2022. szeptember 19. 12:35 Múlt-kor

Az i. sz. 66-ban római uralom alatt élő zsidók számára tilos volt ezüstpénzeket verni. Ennek köszönhető, hogy az abban az évben kirobbanó és négy éven át tartó római–zsidó háború alatt a pénzverés a zsidó függetlenség és önállóság kifejezésének egy formájává vált. A legtöbb, ebben az időszakban vert ezüstsékel mára elveszett, de a múlt héten egy közülük visszajutott Izraelbe.

Negyedsékeles
A negyedsékeles érme különösen nagy kulturális értéket képvisel (Facebook / Israel Antiquities Authority)

A hatóságok éveken át keresték az érmét, amelyet forrásaik szerint 2002-ben fosztogatók vittek el egy ásatásról. Végül 2017-ben találták meg és foglalták le egy árverésen Denverben, ahol az értékét 500 ezer és 1 millió dollár közti összegre becsülték.

Mostanra az illetékesek megerősítették, hogy valóban illegálisan jutott ki Izraelből, és megadták az engedélyt, hogy visszatérjen arra a földre, ahol készült.

Az érme „nemzeti kincs”, „erős vallási és politikai töltettel” – nyilatkozta a New York Timesnak Ilan Hadad, az Izraeli Régészeti Hatóság tisztviselője. A római–zsidó háború idején vert valamennyi érme értékes a történészek számára, de ez az érme egy különösen ritka csoporthoz tartozik: a negyedsékelesek közé, amik a sékelektől és félsékelesektől eltérően csak két évben készültek.

Ezen kívül egyetlen negyedsékelest ismerünk ebből az időszakból, ez pedig mintegy száz éve a British Museum gyűjteményében szerepel. Az Associated Press szerint ugyanakkor még több darab rejtőzhet különböző magángyűjteményekben.

„Ezek az érmék Izrael függetlenségének ellentmondást nem tűrő kinyilvánításai voltak” – mondta Hadad. A megtalált érmét i. sz. 69-ben, a háború negyedik évében verték. Egy évvel később, 70-ben a rómaiak lerombolták Jeruzsálemet és a heródesi templomot.

Bár az érmét 2017-ben a Belbiztonsági Minisztérium tisztviselői foglalták le, az ügyet idén év elején átvette a manhattani államügyész hivatala. A múlt héten a hivatal közölte, hogy az izraeli főkonzul jelenlétében ünnepélyes hazatelepítési ceremóniát tartottak az érmének.

„Megtiszteltetés, hogy visszaadhatjuk a negyedsékelest, ezt a különösen ritka, felbecsülhetetlen kulturális értékű érmét” – nyilatkozott Alvin L. Bragg államügyész.

„Csak ebben az évben majdnem 400 műkincset juttatunk vissza származási helyére a világ számos országába, és örömmel tekintünk a hasonló jövőbeni ünnepélyek elé.”

Az ügy beleillik a hivatal mostanában végzett munkájába, amelynek során számos kiemelt jelentőségű ősi műtárgy csempészetét vizsgálták. Augusztusban az Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Szövetségének (ICIJ) két tagja, Spencer Woodman és Malia Politzer beszámolt róla, hogy az ügyész hivatala 2017 óta kilenc esetben foglalt le lopott műtárgyakat a Metropolitan Museum of Art gyűjteményéből.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár