Öt különleges fogás a középkorból
2019. április 8. 18:33 Múlt-kor
Korábban
Rizsalapú ételek
Rizst már a 8. században termesztettek Európában a spanyolországi mórok. A 15. századra széles körben elterjedt Spanyolországban és Itáliában is, és a kontinens minden szegletébe nagy mennyiségben exportálták. Egyik legjellegzetesebb középkori felhasználása egy „blancmanger” nevű fogás volt, amely egy puha rizses keverék, csirke vagy hal mellett cukrot és fűszereket tartalmazott. Keverék mivoltánál fogva könnyen elkészíthető volt, és vélhetően gyakran szolgálták fel a betegeknek felépülést segítő táplálékként. Ismertek voltak emellett édes rizses ételek is, köztük egy, amelyet a középkori angol nyelv „prymerose”, azaz „kankalin” néven ismert – ez egy mézzel, mandulával, kankalinnal és rizsliszttel készült sűrű puding volt.
Támogasd a szerkesztőségét!
történelmi magazin
legújabb számát?
kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
Az első 500 előfizetőnek.
- Húsz évig várt, hogy elvehesse kedvesét a brit filozófus, John Stuart Mill 19:05
- Minden kiküldetésük előtt bizarr szertartást végeztek el az azték kereskedők 18:05
- Marilyn Monroe is népszerűsítette a cowboyok viseletét, a farmernadrágot 16:05
- Haláláig tagadta bűnösségét Martin Luther King merénylője 15:05
- Szerzetesből besúgóvá vált a magyar jakobinusok vezére, Martinovics Ignác 14:20
- Charles Lindbergh már 23 órája ébren volt, amikor megkezdte az Atlanti-óceánt átszelő útját 12:20
- Fontos szerepe volt La Fayette márkinak az Egyesült Államok függetlenségi háborújában 11:20
- Névadó szentjével azonosította magát a megbomlott elméjű Kolumbusz Kristóf 08:20