2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

„Szeretném minél több emberhez eljuttatni a tradicionális jazzt” – interjú Papp Mátyás jazz-harsonaművésszel

2024. június 24. 13:15 Múlt-kor

Májusban tizenhetedik alkalommal adták át az MVM Zrt. által támogatott Junior Prima Díjakat (www.mvmjuniorprima.hu). A zeneművészet fiatal, harminc év alatti kiemelkedő képviselői között szerepelt Papp Mátyás jazz-harsonaművész is. A díjazott muzsikust a Múlt-kor kérdezte a jazz klasszikusai iránti vonzalmáról, az örömzene elterjesztéséről és jövőbeli terveiről.

Papp Mátyás
Papp Mátyás, jazz-harsonaművész, hangszerelő (kép forrása: MVM Zrt.)

Ön szerepelt az MVM Zrt. által támogatott Junior Prima Díj nyertesei között. Szívből gratulálunk a rangos elismeréshez! Hogyan fogadta a hírt?

Éppen Bécs felé tartottam, amikor a buszon ülve láttam a gratuláló emailt. Bevallom, nagyon meglepődtem, mert egyáltalán nem számítottam rá. Megtiszteltetés és igen nagy dolog, mert megerősíti az általam eddig követett utat, és a jövő iránt is bizalommal tölt el.

A legtöbb muzsikusnak gyerekkorából ered a zenei érdeklődése. Önnél ez hogyan alakult ki? Miért éppen a zenei pályát választotta?

Kecskemétről származom, a szüleim mindketten zenészek. Otthon is játszottak hangszeren, édesanyám mind a mai napig csellótanár. Emlékeik szerint már kisgyerekként elhatároztam, hogy harsonázni szeretnék. Az általános iskola mellett zeneiskolába is jártam. A harsonához végül a trombitán és a tenorkürtön át jutottam el.

És hogyan fordul egy kecskeméti harsonatanuló éppen a jazz felé? Bár a népszerűsége vitán felül áll, de valószínűleg nem ez a legkönnyebb műfaj.

Az én esetemben ez véletlenül történt. A fúvószenekarnak, amiben iskolásként játszottam, Korb Attila volt a karmestere. Egyszer együtt utaztunk az autójában, és éppen valamelyik jazz szám szólt. Azt hallgatva akkor nekem ott bekattant, hogy nekem ezt kell csinálnom, ezzel kell foglalkoznom. Nagyon megtetszett! Attól a pillanattól fogva jórészt a jazz körül forog az életem.

A magyar és nemzetközi művészek közül kik inspirálták, kiket tekint a példaképeinek?

A hazai, kortárs előadók közül két kiváló trombitást emelnék ki: Fekete-Kovács Kornélt és Szalóky Bélát. Azt hiszem, az ő teljesítményük minden magyar jazz-zenész előtt példaként állhat. Illetve természetesen nagyon nagyra tartom a már említett tanáromat, Korb Attilát is. A külföldiek közül elsősorban a műfaj 1920-as, 30-as, 40-es évekbeli képviselői állnak közel hozzám. Louis Armstrong, Duke Ellington, Count Basie nagyon magas mércét állítottak az őket követő generációk elé.

Idén májusban a Papp Mátyás Quintet Csapó Krisztián közreműködésével J. J. Johnson-estet adott a Budapest Jazz Clubban. Miért tartja fontosnak a jazz klasszikusainak megismertetését a mai közönséggel?

A tradicionális jazz számomra mindig örömzene. Ezek önfeledt, boldog, magas színvonalú, de viszonylag könnyen befogadható alkotások. Szeretném, ha ez minél több emberhez eljutna.

A népszerűsítés jellemzően nem magányos műfaj. A bécsi The Coquette Jazz Banddel Ön is kiveszi a részét a swing-jazz szélesebb körű megismertetéséből. Hogyan jött létre az együttes?

Ausztriában jártam egyetemre, és az iskolatársaimmal 2016-ban határoztuk el a zenekaralapítást. Ez egy nemzetközi formáció osztrák, magyar, horvát, szerb és ukrán tagok részvételével. Gyakran lépünk fel Bécsben és környékén, de Magyarországon is.

Előadóként mi volt eddig a legemlékezetesebb koncertélménye?

Pont a Coquette-tel léptünk fel a Müpa Nagyszínpadán a 2019-es New Orleans Swingfesztiválon egy holland szaxofonos vendég közreműködésével. Ő, a helyszín és a közönség egyaránt hozzájárult ahhoz, hogy ez az egyik legfontosabb előadói tapasztalatom legyen.

Milyen tervekkel készül a jövőre? A pályáját egyénileg vagy valamilyen közösségben folytatná szívesen?

Nagyon hosszú távú tervekkel nem készülök. Van viszont egy belátható időn belül megvalósítható elképzelésem. Nagyon szeretnék egyedül vagy legfeljebb még egy fúvós kíséretében egy jazz combo lemezt felvenni.

Izgatottan várjuk a terv végeredményét! Köszönjük szépen a beszélgetést, és még egyszer gratulálunk a díj elnyeréséhez!

(x)
 

További információ: mvmjuniorprima.hu

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának 2024-es díjazottjai (kép forrása: MVM Zrt.) Junior Prima Díj 2024 magyar zeneművészet kategória (kép forrása: MVM Zrt.) Nagy Ábel Márton jazz-zongoraművész, zeneszerző, énekes és Papp Mátyás jazz-harsonaművész, hangszerelő produkciója a 2024-es Junior Prima díjátadón (kép forrása: MVM Zrt.)
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár