2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Számos merényletet túlélt Mussolini, akit még a kórházból is kibombáztak

2021. február 22. 18:42 Múlt-kor

Orrot súroló golyó, lepattanó kézigránát

A háború befejeztével Mussolini végleg szakított a szocialistákkal és az általa vezetett szélsőjobboldali fasiszta mozgalom élén állva 1922-ben megszerezte a hatalmat Itáliában. Az újságíró-politikusból egy csapásra egy egész nép vezére (Il Duce) lett.

Hatalomra jutását azonban nem mindenki ünnepelte. Egyesek olyannyira kártékonyan ítélték meg politikai működését, a tekintélyuralmi rendszer kiépítését és az olasz társadalmi átalakulásokat, hogy merénylet útján akarták eltávolítani a Ducét a hatalomból.

1926 áprilisában egy ír–angol származású hölgy, bizonyos Violet Gibson lőtt rá Mussolinire, aki hihetetlen módon túlélte az incidenst. A golyó csupán az olasz diktátor orrát súrolta. Ugyanezen év szeptemberében egy anarchista antifasiszta, Gino Lucetti gránátot hajított a Rómában parádézó Duce kocsijára, ám a gránát lepattant a jármű szélvédőjéről és a járdán robbant.

Az autó úgy látszik, valamiért vonzotta a merénylőket, mert októberben újra rálőttek a nyitott kocsiban Bologna városába látogató olasz vezetőre. Mussolini itt sem sérült meg, de a feldühödött tömeg meglincselt egy 15 éves fiút, akinek valószínűleg semmi köze nem volt a Duce ellen irányuló merényletkísérlethez.

Az 1931-es év is sűrű esztendő volt, bár itt már nem forgott közvetlen életveszélyben az olasz diktátor, mert a két anarchistát, az amerikai Michele Schirrut, majd az olasz Angelo Sbardellottót még azelőtt elfogták, hogy azok akcióba léphettek volna.

A Duce szerencsecsillaga végül a második világháború végén, 1945 áprilisában áldozott le. A menekülő Mussolinit a partizánok a Comói-tó melletti Dongóban elfogták és szeretőjével, Clara Petaccival együtt kivégezték. Az egykori vezér holttestét Milánóban egy benzinkút tetőszerkezetére akasztották. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Mussolini katonaként, 1917. (kép forrása: Wikimedia Commons)Mussolini a bersaglieri (mesterlövészek) néven ismert különleges gyalogság jellegzetes kalapjában (kép forrása: Wikimedia Commons)Mussolini Gibson sikertelen merénylete után (kép forrása: Wikimedia Commons)
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár