2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Részben Leonardo da Vinci műve lehet a Meztelen Mona Lisa

2019. március 5. 11:01 MTI

Leonardo da Vinci műhelyében készült a "Meztelen Mona Lisa", és "nagy valószínűséggel a toszkán mesternek is része volt az alkotásban" a tudományos vizsgálatok szerint.

„Ez nagyon jó minőségű alkotás, amelyet kiváló rajzoló készített” – jelentette ki Mathieu Deldicque, a Chantilly-i kastélyban működő Condé Múzeum restaurátora. A Meztelen Mona Lisaként ismert nagyméretű szénrajzon félmeztelen nő látható, arcán futó mosollyal, ugyanabban a testtartásban, mint a Louvre-ban őrzött híres Leonardo-festményen.

A restaurátor szerint férfias arcával, férfiasnak tűnő karjával, női mellkasával és antik frizurájával a nő egyfajta egyetemes „ideális szépséget” képvisel. A rajz vázlat, amellyel tűzési technológia révén vitték át a kompozíciót a festményre. A természettudósok és művészettörténészek alapos kutatást folytattak, hogy azonosítsák a meglepő alkotás szerzőjét vagy szerzőit. A mikroszkópos vizsgálat megállapította, hogy fentről balról alulra jobbra haladó szoros vonalkák vannak a rajzon, ahogyan a balkezesek rajzolnak. Márpedig Leonardo da Vinci (1452-1519) a történelem egyik leghíresebb balkezese.

Az Orléans-i Henrik, Aumale hercege által megszerzett rajzot a Párizstól északra fekvő kastélyban őrzik. A papírra készült rajzot annak idején vázlatnak tekintették Leonardo da Vinci egy művéhez, a szentpétervári Ermitázsban őrzött Meztelen Mona Lisához. Később a kor és a nedvesség megrongálta festményt egyszerű műtermi másolatnak fokozták le, a vázlat is erre a sorsra jutott.

A reneszánsz mester halálának 500. évfordulója alkalmából 2019-ben Chantilly-ban rendezendő kiállításra készülve a Condé Múzeum 2017-ben első ízben megvizsgáltatta a rajzot a francia múzeumok kutatási és restaurációs központjával (C2RMF). A C2RMF-ben binokuláris mikroszkóppal, röntgensugarakkal, ibolyán túli fénnyel történő fotolumineszcenciával és infravörös reflektográfiával elvégzett elemzéseinek köszönhetően a 74,8x 56 centiméteres rajz nagy figyelmet kapott.

„Sok új elemet fedeztünk fel, közöttük a balkezes vonalakat” – mondta Mathieu Deldicque. Más jelek is arra utalnak, hogy „elsőrangú művész” készítette a művet, például a rajz minősége, valamint a Leonardo által annyira kedvelt, a kontúrok elmosására alkalmas sfumato technika alkalmazása. A rajzot a készítése közben módosították „ami azt bizonyítja, hogy nem másolatról van szó, hanem az alkotó eredeti művéről” – tette hozzá a restaurátor.

Deldicque szerint a Mona Lisa és a „Meztelen Mona Lisa” kezei „teljesen egymásra illeszthetők”, amiből arra lehet következtetni, hogy a rajz a Mona Lisához készült, azaz 1503 után, amikor a festő a híres képet elkezdte festeni.

Az elemzések azt is bebizonyították, hogy a vázlatot felhasználták. „Legalább két olyan képet találtunk a Leonardo da Vincihez közeli tanítványok alkotásai között, amelyeknek ez volt a vázlata. Az Ermitázsban őrzött Meztelen Mona Lisán kívül egy másik festményhez is felhasználták, amelyet Vinci, a mester szülőfaluja múzeumában őriznek.”

Ezeknek a jeleknek köszönhetően „már bizonyosak vagyunk abban, hogy a rajz Leonardo da Vinci műhelyében készült, a mester közreműködése is nagyon valószínű” – közölte a restaurátor. „Nagyon nagy a valószínűsége annak, hogy Leonardo készítette a rajz nagy részét. Azonban nincs végső bizonyítékunk arra, hogy Leonardo a szerző, és soha nem is lesz” – tette hozzá.

A Condé Múzeum március 12-én ismerteti Chantilly-ban sajtóértekezleten az elemzések eredményeit.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár