2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nem csak a maja elit eledele lehetett az isteni kakaó

2022. szeptember 29. 13:20 Múlt-kor

Az istenek ajándékának tartott, szentként kezelt kakaót a maják nem csupán fizetőeszközként használták, hanem különleges ceremóniákhoz és vallási szertartásokhoz is. Ebből a növényből készül a csokoládé, és neve egybefonódott a luxus ideájával.

Kakaó őrlése
A kakaót a metate nevű kövön őrölték meg elkészítés előtt (Wikipedia / Yelkrokoyade / CC BY-SA 3.0)

A bevett elképzelés szerint a kakaó leginkább a felső néprétegek, elsősorban az uralkodók számára volt elérhető. A múltbeli kísérletek a kakaó kerámiákon történő azonosítására főleg gazdagon díszített, ceremoniális környezetben használt edényekre fókuszáltak, kialakítva ezzel a ma élő feltevéseket a kakaó hozzáférhetőségéről. De mi volt a helyzet a kakaót termesztő földművesekkel és a környéken élő közösségekkel, illetve általában a köznéppel?

A UC Santa Barbara kutatói, Anabel Ford és Mattanjah de Vries által jegyzett tanulmány ezekre a kérdésekre keresi a válaszokat ősi kerámiákon talált kakaómaradványok vizsgálatával. A Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban publikált eredményeik szerint a kakaó széles körben elérhető volt a népesség számára, és ünnepi használata a társadalom minden rétegében jellemző volt.

„Régóta elfogadott volt, hogy a kakaót a maják körében csak a társadalmi elit használta” – mondta Ford, a UC Santa Barbara Közép-Amerikai Kutatási Központjának igazgatója, aki 40 éve folytat antropológiai kutatásokat El Pilar ősi maja városában. „Ma már tudjuk, hogy ez nem igaz. A kakaó fogyasztása mindenki számára elérhető luxus volt. Fontosságát a szertartásokhoz való szükségessége adta.”

A kakaóhasználat exkluzivitásának vizsgálatához a kutatók 54 régészeti cserépdarabot tanulmányoztak. A Belize és Guatemala közti El Pilarból előkerült cserepek a késői klasszikus maja korból származnak, és a társadalom számos rétegét lefedik. A tanulmányban ezen cserepek vegyi elemzése is szerepel, amely elsősorban a kakaó biomarkereit kereste: koffeint, teobromint és teofillint.

„A kutatást a kakaó kémiai lenyomatának felfedezése tette lehetővé, de annak fő aktív hatóanyaga, a teobromin, nem kellőképpen elkülöníthető ahhoz, hogy bizonyosságot adjon a kakaó jelenlétéről” – mondta Ford. „Mattanjah [de Vries] és diákjai vegyi kutatásaik során bukkantak rá a teofillin kimutatásának lehetőségére; a kakaónak ezt a komponensét nem lehet mással összetéveszteni. A munkájuk nem régészeti jellegű volt, de jól látszott egy interdiszciplináris együttműködés lehetősége.”

Elismert professzorként és vegyészeti és biokémiai tanszékvezetőként de Vries kutatási területe az élet építőköveiként szolgáló DNS-bázisok és hasonló molekulák UV-fényre adott válasza, illetve hogy az UV-fény „játszhatott-e szerepet a korai Földön abban, ahogy a természet kiválasztotta ezeket az építőköveket az ősleves hasonló molekulái közül.”

„Egy ponton felmerült bennem, hogy az élet eredetét vizsgáló munkánk során tanulmányozott vegyületek közül néhány jelen van a kakaóban is, és így használható rá biomarkerként” – mondta de Vries. „Mivel már igen részletes színképelemzéseket készítettünk ezekről a vegyületekről, lehetővé vált, hogy tapasztalatainkat a biomarkerek felderítésében régészeti téren is alkalmazzuk.”

A vizsgált kerámiák kiválasztásánál Ford és de Vries azokat részesítette előnyben, amelyekből korábban kakaót ihattak. Tálakat, korsókat és tányérokat is teszteltek; mindegyik edénytípuson találtak kakaónyomokat.

„Ez elsőre meglepő volt, de jobban belegondolva az edények használatába értelmet nyert: a tálak keverésre szolgáltak, a korsók a kakaóital hagyományos felmelegítésére, a tálak pedig kakaóval készült szószos ételek felszolgálására, mint például a mole poblano (egy sötétbarna vagy -vörös szósszal készült húsos étel).”

Ford hozzátette: „Eredményeink kiemelt jelentőségét az adja, hogy az El Pilar térségéből származó anyag túlnyomóan hétköznapi háztartásokból, és nem az elittől származik, így úttörő lehet a kakaó elosztásának és terjesztésének vizsgálatában.”

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár