2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kamarakiállítással emlékeznek meg Hantai Simon születésének 100. évfordulójáról Pécsett

2022. december 5. 12:25 MTI

A száz éve született Hantai Simon festőművész munkáiból nyílik kamarakiállítás a pécsi Modern Magyar Képtárban december 7-én – közölte a szervező Janus Pannonius Múzeum (JPM) az MTI-vel.

A Baranya megyei közgyűjteményi feladatokat ellátó intézmény közleményében Csorba Győző költő sorait idézve azt írták: Hantai Simon képeinek határozott egyéniségük van, s egymáshoz viszonyítva skálájuk: a könnyű líraiságból a súlyos drámaiságig, sőt a víziószerűségig.

Hantai Simon 1941-1948 között a Magyar Képzőművészeti Főiskolán tanult, ahol mesterei Aba-Novák Vilmos és Kontuly Béla voltak. 1943 augusztusában főiskolásként a Pécsi Művésztelepen alkotott és műveivel szerepelt a művésztelep kiállításán, melyet a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának földszintjén nyitottak meg.

Ekkor, a Pécsi Művésztelepen készült a pécsi múzeum gyűjteményében lévő Pécsi látkép a székesegyházzal című akvarell is. Az 1947-es figurális, nagyméretű olajkép, az Erkélyen, valamint a művész fiatalkori önarcképe Kunvári Bella gyűjteményéből került a pécsi múzeumba.

Hantai 1948-ban feleségével együtt elhagyta Magyarországot, 1949-től Párizsban élt és alkotott.

Képeinél 1960-ban kezdte meg a pliage (hajtogatás) módszer alkalmazását. A módszer lényege, hogy az előzőleg összegyűrt vásznat befestette, majd száradás után kihajtotta, az így keletkező, festéknyomokból, véletlenszerű mintázatokból kialakuló kép voltaképpen a vászon saját lenyomata. Ez az eljárás alapozta meg a művész hírnevét, s ez ihletett meg számos, Hantaival dialógusban álló ismert kortárs francia filozófust, mint Jacques Derrida, Gilles Deleuze, Hélene Cixous, Georges Didi-Huberman és Jean-Luc Nancy.

A Janus Pannonius Múzeumnak 1971-ben Hantai négy képet ajándékozott, melyek már a jellegzetes „hajtogatásos” technikával készültek.

A közleményben felidézik, hogy Sotheby's aukciósház párizsi kortárs árverésén 2015-ben a művész M.C.5 (Mariale) című 1962-es festményét csaknem 2,6 millió euróért adták el; ez az egyik legmagasabb összeg, amit aukciókon magyar vagy magyar származású művész munkájáért valaha is adtak. Jelezték azt is, hogy a párizsi Élysée-palota elnöki dolgozószobájában – Emmanuel Macron elnök kérésére – Hantai Simon hatalmas, tizennégy négyzetméteres alkotását, a Rózsaszín írás című képét állították ki.

A JPM közleménye szerint a pécsi kamarakiállítás igazi kuriózumot jelenthet az érdeklődő közönségnek, s egyúttal hangsúlyosan jelzi azt a szimbolikus tőkét, melyet a képtár gyűjteménye európai színvonalon képvisel.

A kiállítás – amelyről bővebb tájékoztatás a jpm.hu oldalon olvasható – előzetes bejelentkezéssel tekinthető meg december 8-tól hétfő kivételével naponta 10-től 17 óráig.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár