2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ha kiképzést akartál a legendás ír harcosnőtől, előbb meg kellett találnod őt

2018. szeptember 15. 10:49 Múlt-kor

Scáthach (kelta nyelven „árnyékost” jelent) az ír mitológia legfélelmetesebb harcosnője volt, számos homályos történet kapcsolódik hozzá. A legenda szerint a mai Skóciához tartozó Skye szigetén élt, és harcosokat képzett, azonban a tréning első feladata az volt, hogy meg kellett találni őt, ugyanis senki sem tudta pontosan, hol is lakik valójában. A következő tennivaló az erődjébe történő bejutás volt.

A mitológia szerint számos harcos akarta, hogy a végső kiképzését az írek legendás női harcosa, Scáthach vezesse, ám ez nem ment túl könnyen. Az első küldetés az volt, hogy találja meg a birtokát. Az asszony erődje, Dun Scaith (jelentése: Árnyékok kastélya) a szóbeszéd szerint a mai Skóciához tartozó Skye szigetén volt. Királyok és hercegek hada próbált ezért átkelni az Ír-tengeren, amely akkoriban a halálos viharairól és kiszámíthatatlan vizéről volt ismert, majd észak felé fordulva az Atlanti-óceán víztömegein át elérni a Skócia nyugati partjainál elterülő szigetet.

A ma is festői szépségű sziget valóban hegyes sziklákkal és a tengerbe nyúló, veszélyes földdarabokkal szegélyezett, a tenger pedig elég kiszámíthatatlan körülötte. Ráadásul a bátor harcosnak elérve a szigetet, el kellett osonnia Dun Scaith védelmi vonalai között, megvívni vagy éppen kicselezni a harcosnő kapukat őrző lányát, mielőtt találkozhatott volna magával Scáthach-csal.

Kutyát ölt labdával

Scáthach az írek (és eredetmondájuk) szempontjából több okból is fontos, különösen azért, mert az egyik bátor harcos, aki a történet szerint elérte a szigetet, nem volt más, mint Cúchulainn, az ulsteri ciklus nevű legendakör központi szereplője. A kevéssé ismert kelta hőst sokan hasonlítják Akhilleuszhoz: mindketten fiatalon halnak meg, ám a legenda szerint hírnevük fénye az idők végezetéig nem fog kihunyni. A legendás ulsteri király Conchobar mac Nessa unokájának gyermekkora sem volt unalmas. Már az apjának a kiléte sem teljesen világos, ugyanis anyja, Deichtine először egy varázslattal, szeplőtelenül esett teherbe, ám elvetélt. Azonban második utódában, a gyermekként Sétanta névvel is illetett Cúchulainnban testet öltött az elhunyt gyermek, aki egyesek szerint Sualtam mac Róich fia, mások szerint Lugh Lámfhota gyermeke.

Még fiatalon egy labdával megölte a Culann nevű kovács rettegett kutyáját, akit úgy kárpótolt a veszteségéért, hogy a házőrző egykori feladatait átvette, így ráragadt a Cullan kutyája név is. A krónikák szerint olyan gyorsan futott, hogy a maga elé hajított botot vagy labdát mindig utolérte. Első ízben hétévesen öltött páncélt, mivel meghallotta az egyik druida jóslatát, amely így hangzott: „aki e napon fegyvert ölt, hírneve örökké élni fog, bár élete rövid lesz.” Így is történt, s évekkel később egy lándzsa által okozott sebesülésbe halt bele.

Cúchulainnak egyébként esze ágában sem lett volna a távoli sziget árnyékos úrnőjénél edzeni, azonban beleszeretett egy Emer nevű lányba. A nő apja, Forgall nem akarta odaadni neki a kezét, mivel nem Emer volt a legidősebb lánya, akinek elsőként illett volna férjhez mennie. Forgall végül megígérte Cúchulainnak, hogy megkaphatja a lányát, ha elmegy Scáthach-hoz, és kiképzi magát, miközben azt remélte, hogy a hős szerelmes úgyis életét veszti már az odaúton.

Legendás kiképzés

A skóciai és a man-szigeteki mondákban is előbukkanó Cúchulainnt végül a vidék legjobb harcosává nevelte Scáthach, aki eléggé megizzasztotta tanítványát, és korántsem volt olyan légből kapott a lányát eladni nem kívánó apa kívánalma. A harcosnő repertoárjában a kastélyfalon való átugrás és a vízalatti harc is szerepelt, amit néhányan nem éltek túl a legenda szerint, hiába találták meg az erődöt. A harcosnő a hős szerelmesnek viszont még a Gáe Bulg nevű (jelentése: halálos fájdalom), egy tengeri szörny csontjából készült, mítikus lándzsa használatát is megtanította, amely még a pajzsokon is áthatolt. Az egy éves kiképzés végére Cúchulainnból legendás harcos vált.

Cúchulainn Scáthach mellett harcolt, amikor meghódította a szomszédos törzs vezérét, Aifét, aki egyébként harcos asszony másik húga volt. A csatában Cúchulainn bebizonyította rátermettségét, mikor megölte Scáthach vejét, valamint hűtlenségét, mikor viszonyba kezdett oktatója lányával, Uathach-csal, aki az erőd kapuit védte. (Egy szerencsétlen véletlen folytán egyébként eltörte a lány ujjait.) A legenda szerint Cúchulainn visszatért Emerhez, akit az apja az ígérete ellenére sem akart hozzáadni. Hősünk erre elfoglalta a kastélyt és megölte Forgallt. Később is számos győzelem fűződött a nevéhez.

Scáthach története a mitológia szerint nem ért véget azzal, hogy férfiakat képezett ki a szigetén. Később ő lett a holtak istennője, ugyanis eredményes harcainak jutalmaként örök életet nyert el. Habár legendája elég erősen él ma is a szigetországban, ír történeti források csupán 1300 körül említették meg először. Azt megelőzően emléke és csodás legendái szájról szájra terjedtek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár