2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Gyöngyösre látogat a trónfosztást kimondó gyűlésen elnöklő Almásy Pál portréja

2018. december 6. 16:36 MTI

Több héten át tartó restaurálást követően a gyöngyösi Vachott Sándor Városi Könyvtár kiállítóterében újra látható Kovács Mihály Almásy Pált ábrázoló nagyméretű festménye, mely korábban egy lelkes gyöngyösi lokálpatrióta kutatómunkája nyomán került elő az egri Dobó István Vármúzeum raktárából.

Az 1880-as években készült alkotás szerdai leleplezése alkalmából Farkas István, a Vachott Sándor Városi Könyvtár igazgatója elmondta: a kerettel együtt csaknem 3-szor 2 méteres mű Kámán Árpád nyugalmazott történelem szakos helyi középiskolai tanár kutatómunkája nyomán került elő. Kiderült, hogy a hosszú időn át a megyeházát díszítő egész alakos portrét az elmúlt évtizedekben a Dobó István Vármúzeum raktárában őrizték.

Mivel az Almásy család gyöngyösi eredetű és a képen szereplő Almásy Pál idén éppen 200 esztendeje született, Kálmán Árpádban és néhány segítőjében megfogalmazódott a gondolat, hogy a festményt méltó módon, Gyöngyösön kellene újra közszemlére tenni. Az ötletet a helyi önkormányzat is felkarolta, mely több mint 1,3 millió forinttal támogatta az öt évre a Dobó István Vármúzeumtól kölcsön kapott portré átszállítását és restaurálását - emelte ki a könyvtárigazgató.

Hozzátette, hogy a restaurálást Sajnovits Péter végezte, aki közel négy hét alatt készült el az idők során a festményen és annak díszes keretén keletkezett sérülések kijavításával. A szakember emellett az eredeti alkotást módosító korábbi korrekciókat is eltüntette a képről.

Almásy (IV.) Pál 1818. január 18-án, Gyöngyösön született. Tanulmányait Egerben végezte, ezután Heves vármegyénél gyakornokoskodott. Az 1843-44-es pozsonyi országgyűlésen Heves vármegye követeként az ősiség törvényének eltörléséért küzdött, majd a megye alispánja lett. Az első népképviseleti országgyűlésen 1848 júniusában a gyöngyösi választókerület egyedüli képviselője volt. Ő elnökölt azon az 1849. április 14-i gyűlésen, amelyen a képviselők elfogadták a Habsburg-ház trónfosztását deklaráló Függetlenségi Nyilatkozatot.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
(npg.hu)
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár