2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Egyértelmű üzenetet közölt a világgal a megkorbácsolt rabszolga híres fotója

2020. április 14. 20:49 Múlt-kor

1863-ban egy Gordon néven ismert rabszolga mintegy 130 kilométert gyalogolt a louisianai mocsarakon át szabadságáért, miután elszökött arról az ültetvényről, ahol csaknem halálra korbácsolták. A polgárháború hevében az északi hírlapok hamar közölték történetét – a borzalmas sérüléseiről készült, mára ikonikussá vált fényképpel együtt.

Elkeseredett menekülés

Az év tavaszán az Unió seregei már mélyen behatoltak a déli területekre a Mississippi folyó mentén, kettévágva a Konföderáció erőit.

Az északi hadsereg XIX. hadteste a Louisiana állam déli részén, a Mississippi keleti partján fekvő Baton Rouge-nál táborozott, amikor egy mezítlábas, szakadt ruhákat viselő, láthatóan holtfáradt fekete férfi tántorgott a védvonalaikhoz.

A később Gordon, illetve „megkorbácsolt Peter” („Whipped Peter”) néven ismert férfi elmondta, St. Landry megyéből, John és Bridget Lyons ültetvényéről szökött meg, ahol olyan súlyosan megkorbácsolták, hogy utána két hónapig ágyban kellett feküdnie. Azt is elárulta, az ültetvényen további mintegy 40 ember raboskodik.

Amint felépült sérüléseiből, Gordon elhatározta, hogy megszökik, és az északi csapatok vonalai felé veszi az irányt.

Gyalog kelt át a mocsarairól híres állam nehéz terepén, majd magán a Mississippin is, miközben az erre a célra magával vitt vöröshagymákkal dörzsölgette be magát, hogy megtévessze az üldözői által alkalmazott kutyákat.

Tíz nap alatt, nyolcvan mérföld (130 kilométer) megtétele után érte el az uniós csapatok táborát, és részesült életében először a szabadságban.

A New York Daily Tribune című lap az év decemberi cikke szerint Gordon a következőképpen számolt be megpróbáltatásairól a katonáknak Baton Rouge-nál:

„A munkafelügyelő korbácsolt meg. A gazdám nem volt jelen. Nem emlékszem a korbácsolásra. Két hónapot ágyban feküdtem a korbácsolástól, és a sós víztől, amelyet a munkafelügyelő öntött a hátamra. Napról napra visszatértek az érzékeim – azt mondták, kissé őrült voltam. Le akartam lőni mindenkit.”

Gordon nem akarta, hogy szabadulása hiábavaló legyen: amint lehetséges volt, felcsapott katonának még ott, Louisianában, hogy segíthessen felszabadítani sorstársait.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Kép forrása: Wikimedia CommonsFekete katona az Unió egyenruhájában, őrmesteri rendfokozattal, 1864. (kép forrása: Wikimedia Commons)A Gordonról készült első fénykép, eredeti ruházatában (kép forrása: Wikimedia Commons)Gordon egyenruhában a Harper's Weekly illusztrációján, 1863. (kép forrása: Wikimedia Commons)
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár