2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Egy napig tartó házasság lett a vége Hitler 16 évig tartó kapcsolatának

2019. április 30. 11:58 Múlt-kor

Miközben a Wehrmacht katonái a rommá lőtt Berlin utcáin elszánt, de tökéletesen értelmetlen küzdelmet folytattak a Vörös Hadsereggel a végóráit élő náci rendszerért, eközben 8,5 méterrel a Birodalmi Kancellária kertje alatt, egy türelmes asszony álmai a beteljesülés előtt álltak. Nem sokkal éjfél után 1945. április 29-én Adolf Hitler örök hűséget esküdött szeretőjének, Eva Braunnak a föld mélyén fekvő, bombabiztos Führerbunkerban. Az ifjú ara, „Frau Hitler”, hosszú éveken át várt erre az alkalomra, de ezt az örömteli állapotot kevesebb, mint 40 óráig élvezhette.

Eva Braun és Hitler 1929 októberében találkoztak Hitler személyi- és az NSDAP hivatali fényképészének, Heinrich Hoffmann-nak a stúdiójában. A 17 éves lány kezdetben nem mutatott túlságosan nagy érdeklődést a feltörekvő, 40 éves politikus iránt, akit Hoffmann „Wolf úrként” mutatott be Braunnak. Ám az idő előrehaladtával Eva vonzalma erősödni kezdett „Wolf úr” iránt.

A fiatal nőnek nem volt szerencséje Hitlerrel, mivel az a lánglelkű, fáradhatatlan népvezér képét akarta kialakítani magáról. A náci vezető Németország megmentőjének szerepében tetszelgett, aki képletesen szólva frigyre lépett nemzetével, és ebben a kapcsolatban egy harmadik félnek, egy asszonynak nem volt helye. Így nem csoda, hogy kettejük intim kapcsolatát Hitler igyekezett titokban tartani a közvélemény előtt. Ez a titkolózás súlyos lelki teherként nehezedett Eva Braun vállaira. A mellőzöttség érzéseivel küszködő nő kétszer is – először egy pisztollyal, majd egy maréknyi altató tabletta segítségével – megpróbált véget vetni életének.

Eva Braun számára az 1936-os esztendő jelentette az áttörést, amikor Hitler rezidenciája, a Berghoff állandó lakójává válhatott. Ám Eva Braunnak, akit hivatalosan Hitler személyi titkárnőjeként tartottak számon, napközben távolságot kellett tartania a Führertől és kapcsolatuk csak az est leszálltával válhatott intimmé. Évek teltek el, mire Eva valóságban is a Berghoff úrnőjévé válhatott.

Románcuk utolsó fejezete 1945. január 16-án kezdődött, amikor Eva követte urát a föld alatti Führerbunkerbe, amelyet a Birodalmi Kancellária kertjében lévő légvédelmi pincéből alakítottak át a Führer főhadiszállásává. Hitler innen vezette népét a végső, öngyilkos összecsapásra. Bár Eva Braunnak lehetősége volt arra, hogy még a szovjetek megérkezése előtt elhagyja Berlint, úgy döntött, hogy szeretett Hitlerje mellett marad, és osztozik annak sorsában. A házaspár 1945. április 30-án öngyilkosságot követett el: Eva Braun egy ciánkapszulával, míg Hitler egy revolverrel vetett véget életének.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár