2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az 56-os forradalom egy angol szemével – könyvbemutató a Nemzeti Múzeumban

2023. október 25. 16:05

Astoria szálló foglyai, Herbert Frederick Rance beszámolója az 1956-os magyar forradalomról címmel új kötet jelent meg a Múzeum gondozásában! A könyvet október 23-án az ünnep alkalmából egy kerekasztal-beszélgetés keretében mutatta be dr. Bognár Katalin, a MNM Történeti Fényképtára történész-muzeológusa, dr. Müller Rolf, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára történésze és Gál Vilmos, a MNM Modernkori Főosztály történész-muzeológusa.

Rance
Forrás: MNM

Dr. Herbert Frederick Rance angol papíripari kutatómérnök 1956. október 16. és október 30. között Budapesten tartózkodott, így belecsöppent az ekkor zajló forradalom és szabadságharc eseményeibe. Élményeit még 1959 előtt egy 76 oldalas beszámolóban írta le.

A gépelt visszaemlékezést, és 28 fényképet, amelyeket egy másik papíripari mérnök, a nyugatnémet Heinz Corte készített Magyarországon, Rance családja adományozta a Magyar Nemzeti Múzeumnak.

A visszaemlékezés fontos adalékokat szolgáltat a kortárs külföldiek gondolkodásában az 1956-os magyar forradalomról élő képhez.

Dr. Herbert Frederick Rance azért utazott Budapestre, hogy október 19–23. között részt vegyen egy nemzetközi papírgyártási konferencián, ám az október 23-án kitört forradalom miatt nem tudta elhagyni a fővárost.

Az Astoria Szállóban lakott, amelyet október 23–24-e éjszakáján szovjet csapatok foglaltak el. A harcok miatt a hotelt sem tudta elhagyni. Október 25-én a brit követ, Leslie Fry, és a brit konzul, Joan Fish, menekítette ki a szállodából, és három másik tudóssal, a brit Julius Granttel, a nyugatnémet Heinz Cortével, és a francia Xavier Wiederkehrrel, a Brit Követségen kapott menedéket.

Három napot töltöttek a követségen, majd október 28-án átköltöztek a Duna Szállóba. Végül október 30-án hagyták el Budapestet és Magyarországot a brit és a francia diplomáciai képviseletek által szervezett kimenekítési akcióban.

Az Astoria Szálló foglyai című kötet magában foglalja Herbert Frederick Rance visszaemlékezését; Bognár Katalin, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárában dolgozó történész-muzeológus tanulmányát; valamint a könyv mellékletében közreadjuk Heinz Corte tizennégy fényképét.

A könyv végigkíséri Rance útját a harcok középpontjában álló Astoriától a brit követségen és a Duna Szállóban töltött napokon át hazajutásáig, a szabadságharcosokkal mélyen szimpatizáló, remek stílusban megírt beszámolóból egyedülálló bepillantást nyer az olvasó a forradalom első hetének eseményeibe és Budapest akkori életébe.

A könyv megvásárolható a Múzeum boltjában.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A könyvbemutató (forrás: MNM)
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár