2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Már holnap elkezdődik az 1956-os megemlékezés a Magyar Nemzeti Múzeumban

2023. október 19. 16:09

Rendhagyó módon, már október 20-án indul a Magyar Nemzeti Múzeum 1956-os forradalom és szabadságharchoz kapcsolódó programsorozata! Pénteken a Szabadságharcosok között című kiállítás megnyitásával kezdődik a megemlékezés. A különleges tárlat John Sadovy világhírű fotós fényképeit mutatja az 1956-os magyar forradalom napjaiból. A kiállítást a Múzeum és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága – együttműködve a fotós két lányával – közösen szervezi a forradalom évfordulójának tiszteletére.

Magyar Nemzeti Múzeum

John Sadovy mindössze 31 éves volt, amikor az 1956-os forradalom idején lélegzetelállító fényképek segítségével ismertette meg a világgal a Magyarországon lezajlott eseményeket.

A Life című amerikai képes hetilap megbízásából érkezett hazánkba a cseh származású fotóriporter és négy napig, október 29. és november 1. között élte át és fényképezte az eseményeket.

A híres képei mellett több olyan, Magyarországon még nem látott felvételt is megtekinthetnek az érdeklődők – október 23-án, hétfőn ingyenesen –, amelyek bepillantást engednek a szabadságharcosok és a budapesti lakosok tűzszünet alatti életébe, és megmutatják, hogyan reagáltak a háborús helyzetre a fegyveres felkelők és a fegyvertelen civilek, a felnőttek és a gyerekek.

Október 21-én, szombaton délelőtt egy nagyon különleges tárlatvezetés lesz a kiállításban, ezt John Sadovy lányai, Liza Jane Sadovy és Yvonne Sadovy de Mitcheson együtt tartják majd meg angol nyelven.

Október 23-án, hétfő délelőtt 11 órától egy új kötetet mutatnak be, amely témájában szintén az évfordulóhoz kötődik. Az Astoria Szálló foglyai címet viselő kötet Herbert Frederick Rance beszámolója az 1956-os magyar forradalomról.

Dr. Herbert Frederick Rance angol papíripari kutatómérnök 1956. október 16. és október 30. között tartózkodott Budapesten, így belecsöppent az eseményekbe. Az élményeit megörökítő gépelt visszaemlékezést és 28 fényképet, amelyeket nyugatnémet kollégája, Heinz Corte készített Magyarországon, Rance családja adományozta a Magyar Nemzeti Múzeumnak.

A kötetet október 23-án kedvezményesen meg lehet vásárolni a múzeum boltjában. A kötetbemutató keretében egy kerekasztal-beszélgetés is várja az érdeklődőket dr. Bognár Katalin, a MNM Történeti Fényképtára történész-muzeológusának, dr. Müller Rolf, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára történészének, illetve Gál Vilmos, a MNM Modernkori Főosztály történész-muzeológusának részvételével.

A programsorozatot végül dr. Bognár Katalin, a John Sadovy fényképeiből készült kiállítás kurátorának tárlatvezetése zárja majd hétfő délután.

Október 23-án, nemzeti ünnepünk napján egész nap ingyenes látogatható a Nemzeti Múzeum valamennyi kiállítása, a World Press Photo tárlaton kívül. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár