2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Haláláig prédikált az önfeláldozó lelkész, aki a Titanic utasait mentette

2020. november 6. 17:05 Múlt-kor

A tragikus sorsú Titanic óceánjáró fedélzetén utazott John Harper, egy megözvegyült skót lelkész is. Harper végcélja az utazással Chicago volt, azonban 1912. április 14-én a jégheggyel ütköző hajón lelte halálát. Egy levelet is írt a hajón, amelyet a jövő héten árvereznek el.

Harper húgát és lányát a mentőcsónakok egyikébe tette, ő maga azonban önként a fedélzeten maradt – még mentőmellényét is egy másik utasnak adta oda. A 39 éves pap az evangéliumot hirdette, miközben süllyedt a hajó, és a beszámolók szerint egészen addig szavalt, amíg meg nem fulladt.

A kézzel írt levél, amelyben Harper egy lelkésztársának mondott köszönetet az útnak indulás előtt nyújtott segítségéért, november 14-én kerül kalapács alá – az előzetes becslések szerint 38 850 és 64 750 dollár (csaknem 12 millió, illetve majdnem 20 millió forint) közötti összegért kelhet el.

Harper a londoni Walworth Road-i baptista templom lelkésze volt, és a chicagói Moody Church templomban folytatott volna vendégprédikációt 1912 tavaszán, ahová családját is magával vitte volna. A levelet a Titanic saját fejléces írópapírja vetette, és április 11-én keltezte, azaz három nappal a tragédia előtt.

Az írországi Queenstownban lett postára adva, mielőtt a hajó az óceánra ért volna. Címzettje Young testvér, a Paisley Road-i baptista templom fiatal lelkésze a skóciai Glasgow-ban.

„Kedves Young testvérem. Azért írom e sort neked, mielőtt Queenstownba érünk, hogy biztosítsalak, nem feledkeztem meg rólad, és különösen nem rengeteg kedvességedről, amíg északon voltunk” – írta Harper.

„Mrs. Pratt vonatjegyeinek árát indulásom előtt terveztem elküldeni, de a rohanásban – amely kivételes volt, 11 vagy 12 istentiszteletem volt a hétvégére – nem tudtam megtenni. Chicagóból fogom továbbküldeni.”

„Igazán áldott időszakunk volt az utóbbi napokban a Walworth-nél. Nem tudom, hogyan köszönhetném meg a drága Mary néninek és neked kedvességeteket. Az Úr vissza fogja fizetni nektek az egészet. Bízom benne, hogy a dolgok jól mennek a Paisley Roadon.”

„A harcosok itt vannak velem, és nagyon jól viselték eddig az utat. A legkedvesebb szeretettel: a te szerető öreg John Harper lelkészetek.”

Egy, a túlélők számára a tragédia után négy évvel megtartott összejövetelen egy férfi azt állította, azután mentette ki a vízből egy csónak, hogy Harper kihúzta a vízből. „Én vagyok John Harper utolsó megtértje” – mondta a férfi.

A levelet egy magángyűjtő bocsátja áruba a Henry Aldridge & Son aukciós házon keresztül, más Titanic-emlékekkel együtt. Legutóbb 2017-ben került kalapács alá egy, az óceánjáróval kapcsolatos levél – egy halálos áldozat testén talált írás –, amely 166 000 dollárért (több, mint 50 millió forintért) kelt el.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
John Harper levele
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár