2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Korántsem felhőtlen légkörben találkozott Machiavelli az őt megihlető, igazi „fejedelemmel”

2018. november 20. 17:44 Múlt-kor

Niccoló Machiavelli 1513-as műve, „A fejedelem” a politikai intrika és machináció egyfajta kézikönyveként szolgál immár több mint öt évszázada. Az írás azonban nem jöhetett volna létre egy sorsszerű találkozás nélkül, amely egy évtizeddel korábban a korabeli Itália egyik igazi fejedelmével hozta össze az írót.

Politikai krízishelyzet

1502. június 24-én a híres firenzei diplomata és politikus, Niccoló Machiavelli szemtől szemben találta magát a korabeli Itália legrettegettebb hadvezérével, Cesare Borgiával. Borgia nevét ekkorra mindenki ismerte – briliáns hadvezéri tehetsége mellett köztudott volt az is, hogy VI. Sándor pápa fia volt, és évek óta terjengtek az egész félszigeten rémtetteiről szóló híresztelések (melyek többsége egyszerű rágalom volt).

1502-ben a Romagnában elért sikerek után Borgia seregei immár Firenzét fenyegették. Firenze vezetői kiszolgáltatott helyzetükben XII. Lajos francia királyhoz folyamodtak segítségért – Lajos ugyan korábban Borgia szövetségese volt, azonban éppen Firenze kérdésében kerültek szembe egymással, ami miatt Lajos megvonta támogatását, és 6000 katonáját felajánlotta Firenze megsegítésére.

Még mielőtt a francia csapatok megérkezhettek volna, Borgia egyik legmegbízhatóbb parancsnokát, Vitelozzo Vitellit küldte egy közeli városba, a fellázadt Arezzóba – érkezését a város népe jó kedvvel fogadta. Ezt követően Vitelli körbejárta a környező vidéket, és minden várost könnyedén az irányítása alá vont. Amikor az a hír érkezett Firenzébe, hogy a város korábban elűzött „gran maestrója”, II. (Szerencsétlen) Piero de' Medici is Arezzóban van, Firenze lakói tudták, hogy köztársaságuk léte veszélyben forog, Borgia jelenléte pedig csak növelte vesztének valószínűségét. Borgia hamarosan üzent is Firenzébe – fontos ügyeket kívánt megbeszélni egy hivatalos küldöttséggel.

A firenzei oldalon két emberre esett a választás, hogy a pápai seregek főparancsnokával találkozzon: Francesco Soderinire, Volterra püspökére, és a tehetséges politikai diplomataként már korábban bizonyított, fiatal Niccoló Machiavellire. A követek elindultak a Borgia által meghatározott helyre, azonban amikor elérték Pontasieve városát, a hadvezér emberei közölték velük, hogy Borgia az immár védtelen Urbino városát választotta találkozásuk helyéül – a város parancsnoka, Guidobaldo de Montefeltro ugyanis elmenekült, miután rájött, hogy Borgia csellel lefegyverezte őrségét. Urbinóból már hatékonyan támadhattak Firenzére a pápai csapatok.

Urbinóba érkezésük után azonnal a fejedelmi palotába vitték Soderinit és Machiavellit, ahol végül találkozhattak Cesare Borgiával. A követek célja kettős volt: meg kellett tudniuk, mik Borgia tervei Firenzét illetően – ostromra készült-e, vagy tárgyalásos megoldásra –, illetve időt kellett nyerniük addig, amíg XII. Lajos csapatai meg nem érkeznek, hogy Firenzének legyen védelme arra az esetre, ha Borgia megtámadná a várost.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Machiavelli egy hivatalos levele 1502-bőlFederico Faruffini: „A Machiavellit hallgató Cesare Borgia”, 1867.
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár