2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Milyennek képzelték a jövőt 1958-ban?

2018. október 15. 12:58 Múlt-kor

Manapság gyakran olvashatunk cikkeket arról, hogy mit tartogat számunkra a jövő. Ez a fajta kíváncsiság korántsem újkeletű, az emberiség mindig szívesen képzelte, hogy miként fog átalakulni a világ és hogyan fognak élni a következő generáció tagjai. A New York Mirror Magazine szerkesztője, Joan O’Sullivan 1958-ban, az űrkorszak hajnalán egy hosszú cikket is szentelt annak, hogy milyen technikai újdonságok válnak mindennaposság az emberiség számára 2000-re.

New York Mirror Magazine, 1958. május 25.

Habár nem tűnik valószínűnek, a holnap világában bármi lehetséges. A leginkább extravagáns álmaink is valóra válhatnak, köszönhetően ugyanannak a tudománynak, amely szputnyikokat küld Föld körüli pályára és amely egy sor modern csodát hoz léte, hogy megkönnyítse életünket itt lenn.

A fejlettség, melyet a század végére elérhetünk nem is olyan távoli mint a Hold – márpedig most azzal számolunk, hogy már a következő néhány évtizedben elérjük égi kísérőnket, sőt más bolygókat is.

Az atomkorszak már az ajtón kopogtat, de az ajtók mögött álló házak már teljesen másképp fognak kinézni mostani otthonainknál. Sokat ugyanis már műanyagból és gumiból fognak készíteni. A U. S. Rubber által készített modell egy iglura hasonlít. Leeresztve vásárolhatjuk majd meg, aztán csak keresni kell egy megfelelő helyet, ahol felfújhatjuk. Egy munkahelyváltás vagy egy áthelyezés esetén pedig egyszerűen újra leereszthetjük, összehajtogathatjuk egy kis helyre, majd elköltözhetünk vele Pittsfield, Plattsburgh vagy Kalamazoo városába.

Lesznek majd olyan otthonok is, amelyeket egy újfajta, könnyebb és erősebb acélból készítenek majd – ilyen irányba folyik most a kutatás például a Sharon Steel vállalatnál is. Ez forradalmasítja majd az építészetet és új – háromszög, félkör és gömb alakú – formákat ad majd a házaknak.

Nem kell majd lemenni a pincébe vagy felmenni a padlásra, ezek a helyiségek ugyanis eltűnnek majd. A tárolóhelyek helyettük az új szobákban lesznek, amelyek részei lesznek az olcsó, az átlagos jövedelmű családok számára is elérhető, előre gyártott házaknak. Akár egy-két nap alatt lehetséges lesz egy ház felhúzása, ami sokkal rövidebb, mint amennyi idő alatt ma egy olyan üres bérlakást találhatunk, amelyet meg is engedhetünk magunknak.

Kazánok? Azok már elavultak lesznek. Napenergiával működő fűtőtestek gondoskodnak majd arról, hogy az új otthonok mindig kellemesek és kényelmesek legyenek télen. Ha a napfény-utánpótlás elfogy, akkor egy kiegészítő hőszivattyú lép működésbe különösen havas, esős és felhős időjárás esetén. Évszaktól függetlenül a napenergia és a légkondicionálás mindig állandó 22 fokot és 50 százalékos páratartalmat biztosít majd a lakás belsejében. Az Arizona állambeli Phoenixben épp most építettek egy teljesen napenergiával fűtött házat, építészeti bizonyítékot szolgáltatva mindezen előrejelzésekre.

2000-ben már arra se lesz szükség, hogy Apa havat lapátpoljon a kocsibejáró előtt – ugyanis az nem lesz. A családi autó helyébe a helikopter lép majd, amellyel a műanyag tetőn parkolhatunk, az pedig az automatikus fűtésévével leolvasztja magáról a havat.

A közlekedés már minden bizonnyal olyan atommeghajtású hajókkal és repülőkkel fog történni, amelyek olyan gyorsak, hogy ingázni tudunk majd velük Párizs és New York között. Valószínűleg lesznek már űrrobogók is, amelyekkel Anya elviheti a gyerekeket az iskolába és mehet vásárolni, míg Apu azzal járhat dolgozni.

Ez persze még messze van, de azért már a következő években is jelentősen átalakul majd a helyi közlekedés. A helikopteres ingázás olyan elterjedt lesz, akár a busz vagy a vasút. A New York Airways légitársaság már most is szállít néhány ingázót és arra készül, hogy bővítse ezt a szolgáltatását.

A modern házak belseje valóságos mennyország lesz a lakberendezők számára. A bútorok nagyrésze beépített lesz – ez a trend már most is megfigyelhető –, így az új lakóknak nem kell egy egész napot rászánni a költözésre, elég csak egy bőrönddel és néhány kisebb holmival megérkezni. John Van Koert, a neves tervező úgy véli, hogy gyors színváltoztatások is lehetséges lesznek, ugyanis falak helyett csúsztatható panelek lesznek majd. Meguntad valamelyik színt? Csak húzz elő egy másikat!

Van Koert szerint nem lesznek már hagyományos, egy célra használt szobák sem. Helyettük az egész lakásban hasonló lesz a díszítés, így a hálószoba és az étkező is úgy fog kinézni, mint a nappali. Ha egy nagy térre lesz szükségünk, például egy közösségi eseményre, a mozgatható fal-panelek révén akár az egész lakást egy nagy lakótérré nyithatjuk majd.

Számos mai lakberendezési probléma is eltűnik majd. Nem kell például amiatt aggódni, hogy hova tegyük a tévét. Azok ugyanis olyan kicsik és laposak lesznek, hogy akár egy képkeretbe is belehelyezhetjük őket és felakaszthatjuk majd a falra. A lámpavezetékek eltűnnek majd, sőt talán maguk a lámpák is. A Westinghouse vállalat már ki is fejlesztett egy üvegburkolatot fémből és műanyagból, amely foszfor segítségével fényt bocsát ki magából. A jövőben ezt az eljárást alkalmazhatják majd ablaküvegen, függönyön, asztalokon, sőt akár a plafonon vagy a falakon is.

A házimunka szintén olyan könnyed lesz akárcsak egy szellő. A Westinghouse szerint elég lesz egy elektromos töltésű pálcát meglegyinteni és az mágnes módjára szívja majd ki a port az ágyak alól, a könyvek mögül és minden távoli sarokból, ahol megbújik manapság.

A szépségipar is forradalmi változások elé néz Madame Helene Rubenstein szerint. Úgy véli, hogy a ma használt krémek és testápolók helyett hamarosan szájon keresztül bevehető folyadékokat, tablettákat és kapszulákat fogunk használni. A hosszú testápolási rutinok alig néhány percre rövidülnek majd. A férfi önbizalom rákfenéjére, a kopaszságra is találnak majd gyógymódot.

Az ételkészítés egyre közelebb kerül majd a következő években ahhoz, hogy mindössze egy gombonyomásnyira rövidüljön. A Frigidaire vagy a Whirlpool már tervezett olyan konyhákat, amelyek bepillantást engednek számunkra jövőbe ezen a téren is. A jövőben egy étkezéshez elég lesz megnyomni egy választógombot, aminek hatására az étel a fagyasztóból a sütőbe kerül, majd tökéletesen elkészítve megérkezik az asztalunkra alig egy óra leforgása alatt.

Automata kiszolgálókocsik fogják hordani az ételt a sütőből az asztalra, az asztalról pedig a kamrába. A jövőben a koszos edények nem a mosogatóba kerülnek, hanem a tárolószekrényben lesznek megtisztítva. A mozgathatóság akár magára a konyhára is kiterjedhet. A Westinghouse  tervezett egy kerekeken guruló konyha-egységet, amelyet oda tolhatunk a lakásban, ahová csak akarunk.

Az étel maga azonban nem fog radikálisan átalakulni. Nem haladunk egy olyan kor felé, ahol kapszulákkal és tablettákkal táplálkozunk – és ki is akarná ezt? Végülis hogy nézne már ki, ha a férj a feleségét egy pezsgőkapszulával és egy szülinapi pirulára helyezett gyertyával köszöntené fel? Az étel olyan marad, ahogy az emberek szeretik, vagyis úgy mint most.

Ez az együttlét kora lesz. Az időspóroló eszközök hosszabb időre hozzák majd össze a szülőket és a gyerekeket. Nem lesz szükség különféle nyugtatókra és a „feszültség” egy felesleges szó lesz csak. Ha a fejlődés továbbra is így halad – és minden újabb év valósággá változtatja a fantáziát – három-négy hetes vakációkra és rengeteg szabadidőre számíthatunk. Mit lehet vele kezdeni? Az utazás és a hobbi a két válasz, ami azonnal eszünkbe juthat. És persze van néhány könyv, amit mindig is el akartunk olvasni...

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár