2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Gáláns ajánlatuknak köszönhetően szerezték meg az angolok New Yorkot

2018. szeptember 8. 08:33 Múlt-kor

Bár nem volt elegendő puskapora ahhoz, hogy elsüsse ágyúit és mindössze 150 bevethető emberrel rendelkezett, New Amsterdam kormányzója, Peter Stuyvesant harcolni akart az angolokkal. De bármennyire is eltökélt volt, Stuyvesannak végül visszavonulót kellett fújnia egy rendkívül nagylelkű angol ajánlatnak köszönhetően, amely személy és vagyonbiztonságot garantált mindazok részére, akik alávetik magukat az angol király uralmának.

Az Újvilágban létrehozott holland kolónia sorsa végleg megpecsételődött, amikor II. Károly angol király elhatározta, hogy újraszervezi tengerentúli gyarmatait és megszerzi az Atlanti-óceán túloldalán fekvő holland gyarmatokat is, amelyeknek az irányítását öccsére, Jakabra, York hercegére szándékozott hagyni. A ködös Albionból négy hajó és 2000 ember indult útnak, hogy teljesítse a király óhaját.

A hollandok a 17. század elején kezdték el Észak-Amerika kolonizációját. 1624-ben a Holland Nyugat-indiai Társaság hathatós közreműködésével megalapították Új-Hollandiát. Az akkori kolónia magja a mai New York, Long Island, New Jersey, Delaware és Connecticut területén feküdt, fővárosa a Manhattan szigetének déli csücskén elhelyezkedő New Amszterdam volt.

A korabeli holland dokumentumok szerint a telepesek különböző árucikkekért – amelyek összértéke egy 19. századi kalkuláció szerint mindössze 24 dollárra rúgott – vásárolták meg Manhattan szigetét a helyi indiánoktól. Hogy tényleg megvették a területet vagy sem, azt nem tudjuk biztosan, de azt igen, hogy a telepesek jelentős része dohánytermesztésből, illetve dohány- és hódprém-kereskedelemből tartotta fenn magát, és ha úgy adódott, akkor harcolt a helyi indián törzsekkel, illetve a szomszédos angol kolóniákkal is.

II. Károly hajói 1664. szeptember 5-én jelentek meg Manhattan partjainál. A hollandok kormányzója Peter Stuyvestand fel akarta venni a küzdelmet az angolokkal, de emberei és a lakosság szembehelyezkedett akaratával és nem akarták kockáztatni az életüket, mivel személyes szabadságukat és tulajdonukat az angolok egy békés hatalomátadás esetén garantálták.

Pár nappal később, szeptember 8-án, a korábbi holland kolónia fővárosát, New Amsterdamot a király öccse, Jakab yorki herceg tiszteletére átkeresztelték New Yorkra. Az angolok egy vibráló, multikulturális várost örököltek a hollandoktól, ahol a tolerancia alapkövetelménnyé vált köszönhetően annak, hogy a város a kezdetektől fogva számtalan etnikumnak adott otthont.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár