2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az ember, akit a saját szakálla ölt meg

2018. január 29. 14:47

Az osztrák-német határon található városka, Braunau am Inn nemcsak arról ismert, hogy itt született Adolf Hitler. Igaz, a másik történet kevésbé van benne a köztudatban, pedig a település egyik 16. századi polgármesteréhez köthető a történelem egyik legkülönösebb halálesete.

A Braunau am Inn-i Szent István-templom mellett található síremlékek között egy tekintélyes méretű dombormű is látható egy férfiról, akinek szokatlanul hosszú szakálla a földig ért. Az emlékmű első pillantásra bizarrnak tűnhet, ám méltó emléket állít annak az embernek, akit a saját szakálla ölt meg.

Az alkotás a település 16. századi polgármesterét, Hans Steiningert ábrázolja, aki egyfajta népi hőssé vált az évszázadok során. Életéről és polgármesterként végzett munkájáról keveset tudunk, ám szakálla, amely állítólag több mint négy és fél méter hosszú volt, komoly nyomott hagyott a város kulturális emlékezetében.

Steininger a város népszerű polgármestereként több ciklusban is irányította a települést, mígnem 1567-ben élete különös véget ért. Szeptember 28-án tűz ütött ki a városban, amely pánikot keltett a lakosok körében. Steininger általában felgöngyölítve, egy zsebben tárolta hosszú arcszőrzetét, ám ezúttal, a nagy sietségben kiengedve hagyta. A káosz közepette egyszer csak rálépett a saját szakállára, aminek következtében leesett egy lépcsőn, és kitörte a nyakát.

Az egészalakos domborművön Steininger szakálla ketté van választva, és ugyanígy két részből áll a helyi múzeumban kiállított eredeti arcszőrzet is – igaz, ez utóbbi kevésbé dús. Ugyanis amellett, hogy a polgármesternek emlékművet állítottak, annak érdekében, nehogy a többéves szakállnövesztési projektje kárba vesszen, levágták az arcszőrzetét, amely a város egyik fontos kulturális örökségévé vált.

Steininger szakálla a halála óta eltelt 450 év alatt sem veszett el, és ma is meg lehet tekinteni a braunaui Herzogsburgi Kerületi Múzeumban. A szakállat hitelesítették és kémiai eszközökkel igyekeznek megóvni épségét, hogy a jövő generációk is megcsodálhassák a város nevezetességét. Bár manapság Braunau elsősorban Hitler szülőhelyeként él a köztudatban, a helyi vezetés érthető módon inkább Steininger szakállát szeretné az első számú turistalátványossággá tenni. A városnéző körutak során például egy Steiningernek öltözött, hosszú álszakállt viselő férfi vezeti körbe a turistákat. Csak remélni lehet, nem történik még egyszer hasonló tragédia egy hosszú szakáll miatt, mint 450 évvel ezelőtt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár