2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

1310-ből való a világ első írott „fuck” szava

2016. augusztus 5. 11:09

Egy brit történész egy 14. század eleji bírósági ügyiratban fedezett fel egy „fuck” szócskát, így ez a legkorábbi ismert, írott angol káromkodás ezzel a ma már sajnos igen gyakran használt angol kifejezéssel.

A kissé bizarr felfedezés Paul Booth, a Keele-i Egyetem nyugdíjazás előtt álló munkatársa nevéhez fűződik, aki a Chester megyei bíróság egyik, 1310. december 8-i kezdetű ügymenetének egyik kérelmében egy bizonyos Roger Fuckebythenavele nevű emberre figyelt fel. Először úgy gondolta, hogy mindez csupán egyszeri tréfa az íródeáktól, azonban a férfi különleges megnevezése összesen háromszor is előfordult az 1311. szeptember 28-ig húzódó per írásbeli jelentései között.

Booth úgy véli, a merőben egyedi vezetéknév minden bizonnyal egy rosszindulatú melléknév lehetett, ugyanakkor csak találgatni tud, hogy mit is jelenthet. Mivel a navel angol szó köldököt jelent, ezért úgy véli egy fiatal szexuális tapasztalatlanságára utalhat a Fuckebythenavele szó. Az idős professzor pajzán elméletének levezetését mindenkinek a saját fantáziájára bízzuk. Egyébként hősünk, Roger elveszítette a pert.

Booth felfedezése előtt a ronda szó legrégebbi ismert előfordulása 1475-re volt tehető, amikor is egy versben tűnt fel. Egészen pontosan ez volt olvasható: „fvccant vvivys of heli” – a latin-angol keverék nyelven írt sor ma valahogy így hangozna: „…they fuck the wives of Ely”, azaz egy bizonyos Ely feleségeinek magukévátételéről van szó.

Érdekesség, hogy a középkori Angliában már 1278-ban felbukkant egy írott „fuck” egy bizonyos John le Fucker nevében, azonban a kutatók szerint ezt nem trágár, szexuális utalásként használhatták. Minden bizonnyal elírták szegény ember nevét, és valószínűleg a „fulcher” szót akarták leírni, amely katonát jelentett.

Jesse Sheidlower kutatásai szerint az angol trágár szó valójában germán eredetű, ugyanis a holland, svéd, valamint a németben is találhatunk hasonló hangzású, nem éppen szalonképes szavakat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár