2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nem az istenhit hajtja a civilizációkat?

2015. március 10. 18:12

Túlhaladott, elavult nézet, hogy akik nem követnek egy, az adott többségi társadalom által gyakorolt vallást, civilizálatlan barbárok lennének. Egy új kutatás szerint a teremtő, nagyhatalmú isten(ek)ben való hit nem hajtóereje, hanem következménye volt a nagy, komplex civilizációk létrejöttének.

Antropológusok a csendes-óceáni szigetvilág kulturális és vallási fejlődését kutatták, s összesen 96 olyan ausztroázsiai kultúrát vizsgáltak meg - köztük Fidzsit, Tongát, Hawaiit és Szamoát -, amely nem állt érintkezésben az ábrahámi (ábrahámita) vallásokkal, így a kereszténységgel, a judaizmussal vagy az iszlámmal.

"22 esetben találtunk földrajzilag és történelmileg egymástól távol eső, politikailag magasan fejlett kultúrát Ausztronéziában" - ismertette kutatásuk egyik legfőbb megállapítását Dr. Joseph Watts, az Aucklandi Egyetemen kulturális evolúciót oktató szakember. "Az eredmények kétségbe vonják azt a széles körben vallott nézetet, miszerint a moralizáló, nagyhatalmú istenek az összetett kultúrák elősegítői lennének. Ugyan az istenekben való hit együtt jár a civilizációk kompexebbé válásával, az inkább következménye, mintsem hajtóereje" - állapította meg.

A kutatók úgy találták, hogy a csendes-óceáni szigeteken a vizsgált kultúrák közül 37 hitvilágát jellemezte az emberi jegyekkel felruházott természetfeletti erők büntetésétől való félelem, s csak hat hitt a felsőrendű istenekben. Azok, akik egyetlen mindenható istent vallottak a magukénak, Ázsia délkeleti részén élnek: a Bontok- és Tagbanwa-kultúrák a Fülöp-szigeteken, a toba batakok Észak-Szumátrán és az indonéziai Floresben megtalálható manggarai törzs.

A tudósok később fákkal elemezték a kultúrák közötti evolúciós kapcsolatokat, amire a korábbi nyelvészeti kapcsolatokról készült tanulmányokból következtettek, így felfedték, hogyan kerültek kapcsolatba és cseréltek tudást a vizsgált társadalmak - olvasható a Proceedings of the Royal Society B legújabb számában közölt tanulmányban. Mint írják, a moralizáló, nagyhatalmú istenek büntetésétől való félelem segíthette, de semmi esetre sem garantálta a komplex politikai rendszerek kiépülését.

Más véleményen van Mark Pagel, a Readingi Egyetem evolúcióbiológusa, aki úgy véli, hogy a fejlett civilizációk kialakulásának kulcsa a nyelv, s nem a vallás. Pagel szerint ahogy a kereskedelmi és kapcsolati hálózatok megerősödnek, úgy a társadalmak is egyre komplexebbé válnak. A kutató nem vitatja a vallás szerepét, Pagel úgy látja, a nagyhatalmú isten hasznos eszköz lehet azok kezében, akik a társadalom élén állnak és be akarják betonozni hatalmukat. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár