2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hitler a hódolói szerint - megjelent a Múlt-kor téli száma

2014. november 28. 12:20

A Múlt-kor legújabb, téli számában a Führert éltető propagandaanyagok mellett többek között a Horthy-Hitler-találkozókról, Mexikó Habsburg császáráról, az ördögűzésről, Charles Darwin mindennapjairól és híres történelmi csókokról is olvashatnak.

"A köszönetet, Führerem, ki sem tudjuk fejezni szavakkal. Hűségünket és rokonszenvünket ön felé szintén nem lehet megfelelően jellemezni. Minden, ami köszönetből, szeretetből és izzó hűségből ön felé árad, Führerem, az ma százezrek szeméből világít önre. Egy egész nép, egy egész nemzet érzi magát erősnek és boldognak, mert önben ez a nép nemcsak vezetőt lát, hanem a megtestesült megmentőt is" - írta Hermann Göring. Milyennek látták Hitlert hódolói? Milyen volt Hitler mint államférfi, mint magánember, mint a nép gyermeke, mint az ifjúság példaképe és mint a művészetek pártfogója? A Múlt-kor legújabb, téli számából most kiderül.

Egyesek szerint Habsburg Miksát nem végezték ki 1867-ben, halálát csak megrendezték, ő pedig Justo Armas álnéven élt tovább Mexikóban egészen 104 éves koráig. A Habsburg uralkodó tündökléséről és bukásáról a legújabb számunkban olvashat részletesen.

A németek második világháborús font- és dollárhamisító hadművelete a történelem legnagyobb ilyen célú akciója volt. És olyannyira sikerrel kecsegtetett, hogy komolyan felmerült a Bank of England valamennyi bankjegyének bevonása. Az Anglia elleni invázió előkészítését szolgáló terv lényege az volt, hogy az ötfontos és annál értékesebb pénzjegyeket szétszórják a kontinensen, letörve ezzel a font iránti bizalmat, nagy pánikot kiváltva a britek körében. A bankjegyeket a nácik a koncentrációs táborokban toborzott foglyokkal hamisíttatták. A részleteket keresse a magazinban!

Horthy Miklós 1919. november 16-i, budapesti bevonulását követően a zsidóság képviselői támogatásukról biztosították a fővezért, majd a későbbiekben is szerepet vállaltak a személyéhez fűződő kultusz építésében. Sőt, a Pesti Izraelita Hitközség még akkor is hálaadó istentiszteletet tartott a kormányzó születésnapján, amikor a vidéki zsidóság már úton volt Auschwitz felé. A Horthy-kultusz és a magyar zsidóság kapcsolatát a magazin téli számában mutatjuk be.

Legfrissebb számunkban olvashatnak még a Horthy-Hitler-találkozások történetéről, a középkori budai zsidóságról, híres történelmi csókokról és a londoni Tower híd mechanikájáról is. A képzőművészet szerelmeseivel ezúttal Rembrandt titkos üzenetét fejtjük meg, az építészet kedvelőit pedig a somogytarnócai Széchényi-birtokra, illetve egy rejtélyes budai villába kalauzoljuk el.

A magazint november 28-tól keresse az újságárusoknál, vagy fizessen elő kedvezményesen. Továbbá felhívjuk szíves figyelmét arra is, hogy a Múlt-kor magazin korábbi teljes évfolyamait most több mint 20% kedvezménnyel vásárolhatja meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár