2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Évtizedeken át hallgattak a lágerekben működő bordélyokról

2014. június 11. 14:29 MTI

Évtizedeken át feldolgozatlan témáról, a koncentrációs táborokban működő bordélyokról szól Shiri Zsuzsa izraeli-magyar szerző első regénye, a Klára virágos ruhája, amelyet a 85. Ünnepi Könyvhétre jelentetett meg a Minerva kiadó.

A kisregény egy haldokló asszony és virágos ruhájának történte. Klára, a címszereplő magyar lány 14 évesen került egy koncentrációs tábor bordélyába, ahol "munkaruhája" volt a tarka öltözék. A ruhát azután sem dobta el, hogy kiszabadult, majd kivándorolt Izraelbe. Akkor vette ismét magára, amikor újra a túlélésért kellett küzdenie: pénzt kellett szerezni lakásra, a gyerekek biciklijére, osztálykirándulására. Bármit megtenni a túlélésért - a ruha ennek a metaforája lett. A haldokló asszony utoljára fel szeretné venni, hogy végleg letéphesse magáról. Közben elmeséli az átélt borzalmakat.

"Egy tel-avivi könyvesboltban hallottam először a témáról, amely búvópatakként ott volt a szóbeszédben, de nem lehetett tudni róla szinte semmit. Ott mesélte nekem szégyenkezve valaki, hogy az édesanyját arra kényszerítették a második világháború idején, hogy egy koncentrációs tábor bordélyában dolgozzon. Arra gondoltam, rehabilitálni kell azokat, akikkel ez történt, nem szabad, hogy emiatt bárki szégyent érezzen, ne sújtsa a társadalom megvetése, hiszen senki sem önszántából választotta ezt a sorsot" - mesélt a történet születéséről Shiri Zsuzsa író, újságíró, a közmédia izraeli tudósítója a kötet szerdai budapesti bemutatóján.

A témáról először 2012-ben jelent meg átfogó kötet német nyelven. Kiderült belőle: tíz lágerben is működött bordély, hogy a jól dolgozó férfiakat "megjutalmazzák" - hangzott el a könyvbemutatón. A szerző két évig dolgozott a holokauszt kutatásával foglalkozó jeruzsálemi Jad Vasem intézetben, az ott készült interjúk sok részletét beledolgozta a kisregénybe.

A könyv bemutatóján megjelent Ilan Mor, Izrael magyarországi nagykövete, aki elmondta: a holokauszt hetvenedik évfordulóján nagyon időszerű a regény megjelenése, mert emlékezni kell, nem szabad felejteni. "Mindenki képes lenne holokausztkönyvet írni, annyit tud már a világ erről a korszakról. Mégis mindig van fel nem dolgozott téma, új, eddig nem ismert nézőpont, amit el kell mondani" - hangsúlyozta a könyvről Ilan Mor.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár