2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Így hazudtak Rommel haláláról

2013. november 19. 10:08

„Szívroham” – ez szerepelt Erwin Rommel német vezértábornagy halotti anyakönyvi kivonatán. A fenyegetés hatására adott „diagnózissal” Rommel öngyilkosságát próbálta eltitkolni a náci rezsim, az erről szóló rendőrségi jelentés csak most került elő – számoltak be a német lapok.

Mikor az afrikai, a sztálingrádi vereségek, majd a normandiai partraszállás után a Führer egykori kedvenc tábornoka már végleg belátta, hogy a náci Németország a háborút elvesztette, csatlakozott az 1944. júliusi Hitler-ellenes puccskísérlethez. Miután ez kudarcba fulladt, Rommelt választás elé állították: vagy öngyilkos lesz, vagy pedig osztozik az ügyben bíróság elé állított tábornokok sorsában. Ő az előbbit választotta: 1944. október 14-én az Ulm közelében lévő Herrlingenben (ma Burgdort) megmérgezte magát.

A Tunéziában állomásozó Afrika-hadseregcsoport (Heeresgruppe Afrika) vezetője, a 2. német hadseregcsoport későbbi parancsnoka ígéretet kapott rá, hogy családtagjainak életét megkímélik, ha ő maga öngyilkos lesz. Rommel állami temetést kapott Berlinben, a náci rezsim hivatalos álláspontja szerint szívroham végzett vele, miután a szövetségesek géppuskatűz alá vették autóját.

Semmi sem állt távolabb a valóságtól, ráadásul Rommel halotti anyakönyvi kivonatát meghamisították; Friedrich Breiderhoff hétoldalas, a kölni rendőrségnek átadott 1960. július 22-i keltezésű, most megtalált jelentésében arról vall, hogyan fenyegette meg kínhalállal az egyik SS-tiszt, ha nem hajtja végre az erre vonatkozó, messzemenőkig etikátlan parancsot.

Breiderhoff akkoriban az ulmi katonai kórház főorvosa volt, s elmondása szerint két magas rangú német tiszt kérte fel a feladatra, hogy vizsgálja meg Rommelt a gépkocsiban. „Herr Rommel volt az. Kalapja és marsallbotja ott hevert jobbra a felsőteste mellett a földön. Aztán egy civil ruhás ember jelent meg és felszólított, hogy próbáljam meg újraéleszteni”.

„Előbb szívinjekciót adtam, majd szívmasszázst és légzőgyakorlatokat végeztem, mintha a vezértábornagy megfulladt volna. Úgy éreztem, mintha Rommel már akkor halott lett volna. Akkor egy SS-tiszt felszólított, hogy távolítsam el a hányadékot a szájából, majd a torkában egy barnás-sárgás nyálka borította üres ciánkapszulát találtam” – írta Breiderhoff.

Az orvosnak a nyilvánvaló bizonyítékok ellenére azt kellett írnia a halotti anyakönyvi kivonatra, hogy Rommel szívrohamban hunyt el. Az SS-tiszt megfenyegette, hogy az információt „bizalmasan” kezelje, különben neki és családjának bántódása esik, majd egy fegyverre mutatott közlését nyomatékosítandó.

Breiderhoff jelentését végül nem tették közzé, csak most, több mint ötven évvel később, a kölni rendőrség archívumában sikerült megtalálni – számoltak be a német internetes lapok.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár