2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Betiltanák Németországban a kommunista diktatúra jelképeit

2013. május 21. 17:35 MTI

Megvizsgálja a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) a keletnémet diktatúrát idéző jelképek betiltásának lehetőségét. A párt azután kezdett foglalkozni a témával, hogy Berlinben az NDK-s néphadsereg (NVA) és az állambiztonsági hatóság, a Stasi fegyveres alakulatának egyenruháiban tartottak felvonulást veteránok egy szovjet emlékműnél.

A május 9-én tartott felvonulás "provokáció" volt, amely soha többé nem fordulhat elő - nyilatkozott Volker Kauder, a CDU parlamenti frakcióvezetője a Berliner Morgenpost keddi összeállítása szerint. A frakció az eset nyomán ismét megvizsgálja, miként lehet a büntetőjog eszközeivel tiltani a keletnémet állampárt jelképeinek használatát - mondta a politikus.

A berlini Treptow kerületben álló emlékműnél rendezett felvonulás "új és már elviselhetetlen szintet" jelent a diktatúra áldozatainak folyamatos becsmérlésében - írta Kai Wegner, a CDU fővárosi szervezetének főtitkára egy levélben. Ebben azt szorgalmazza, hogy a konzervatívok a koalíciós társ liberálisokkal együtt nyújtsanak be törvényjavaslatot a kommunista diktatúra jelképeinek betiltásáról. Wegner levelében a magyarországi, lettországi és csehországi megoldást ajánlotta Kauder figyelmébe - írta a Berliner Morgenpost.

A CDU a párt ifjúsági szervezetének kezdeményezésére már egy 2011-es kongresszusán határozatot fogadott el arról, hogy meg kell vizsgálni az állampárti rezsimhez köthető szimbólumok használatának tilalmát, de a kezdeményezésből végül nem lett semmi. Ezúttal a liberális FDP soraiból is támogatják az ötletet. Például Martin Lindner, a párt parlamenti képviselőcsoportjának helyettes vezetője. Szerinte elég lenne szigorítani a büntető törvénykönyvben az egyenruhával és hivatalos azonosító jelvénnyel való visszaélésre vonatkozó szakaszt. A berlin-hohenschönhauseni egykori Stasi börtönben kialakított emlékhely igazgatója, Hubertus Knabe szerint viszont a nemzetiszocialista rezsim szimbólumaira vonatkozó szabályozás mintájára a keletnémet állampárthoz köthető valamennyi jelkép használatát tiltani kellene.

Németországban nincs olyan törvény, amely a magyar szabályozáshoz hasonlóan tiltott önkényuralmi jelképeket sorol fel. Ugyanakkor a büntető törvénykönyv úgy rendelkezik, hogy tilos az alkotmányellenesnek minősített szervezetek jelképeinek használata. A jogszabály tágan határozza meg a jelkép fogalmát, a zászlótól az egyenruhán keresztül az üdvözlési formákig az érintett szervezethez köthető valamennyi jel és gesztus használata tilos. A betiltott jelképek köre így az alkotmányellenesnek minősített szervezetek számával együtt bővül. Kivételt jelent, ha a tiltott jelkép használata tudományos, oktatási, vagy művészeti célokat szolgál, vagy pedig az alkotmányellenes tendenciák elleni fellépés része.

A náci, újnáci eszméket valló szervezeteket rendre alkotmányellenesnek nyilvánítják és felszámolják, a nácizmushoz köthető jelképek használata így tilos Németországban. A kommunizmushoz köthető jelképek használata viszont megengedett, a vörös csillag például számos bejegyzett, törvényesen működő szervezet jelképe.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár