2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Angliai csatát megjárt bombázót emelnek ki a tengerből

2013. május 7. 13:25

A Dornier Do 17 típusú német könnyű bombázó egyik, az angliai csatát túlélő példányát szeretnék kihalászni a Royal Air Force Museum szakemberei a La Manche csatornából. A Luftwaffe vékony törzse miatt „repülő ceruza” becenévvel illetett bombázója szakértők szerint a körülményekhez képest kitűnő állapotban vészelte át az elmúlt évtizedeket.

A Goodwin Sands (futó homokból álló zátonycsoport az Északi-tengeren) közelében megtalált, 70 évvel ezelőtt lelőtt német gép maradványainak kiemelése a tengerből nem kis munka elé állítja a szakembereket. A Schnellbombernek, vagyis gyors bombázónak tervezett gépre 2008-ban 16 méteres mélységben bukkantak rá a búvárok. Még a tenger alatt pihent a bombázó, amikor a szakemberek megállapították sorozatszámát: Dornier Do 17Z 1160.

A Luftwaffe vékony törzse miatt „repülő ceruza” becenévvel illetett bombázója szakértők szerint a körülményekhez képest kitűnő állapotban vészelte át az elmúlt évtizedeket, a kagylók, a korallok és az egyéb tengeri élőlények nem tettek kárt benne. A futómű gumijai felfújt állapotban maradtak, a propellerek helyzete pedig világosan mutatja a sérülést, amely a zuhanást okozta. Magának a géptestnek a vízből való kiemelése egy új technológia segítségével három hetet fog igénybe venni, ám az időkeretet a dagályok változása, valamint az időjárási körülmények is nagyban meghatározzák majd.

Az előkészületek

Peter Dye, a RAF Museum főigazgatója elmondta, „a Dornier megtalálása és kiemelése nemzetközi jelentőségű. A repülőgép egy unikális és példa nélküli túlélője a náci Németország Anglia ellen folytatott légi hadjáratának.” A múzeum munkatársai egy olyan kiállítást terveznek, amely lehetővé teszi az intézménybe érkezők számára az angliai csata történetének, valamint a két ország számtalan nemzetből verbuvált áldozatainak mélyebb megismerését.

A kiemelést követően azonnal megkezdik a könnyű bombázó állagmegóvási munkálatait, amelyre a shropshire-i Michael Beetham Központban kerül sor. Az állagmegóvás első szakaszában citromsavba áztatják a 70 éve tengervízben álló, s bizonyos folyadékpótlás nélkül valószínűleg tönkremenő gépet. A kényes folyamat befejeztével a londoni múzeumba szállítják az értékes roncsot.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár