2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Dicsér és bírál a Simon Wiesenthal Központ

2013. április 8. 10:20 MTI

Közzétette tizenkettedik éves jelentését vasárnap a Simon Wiesenthal Központ az egész világon folyó nácivadászat eredményeiről.

A legkeresettebb nácikat tartalmazó, tízfős lista élén két, az Egyesült Államokba szökött egykori SS lágerőr áll: Hans (Antanas) Lipschis és Theodor Szehinskyj. Lekerült a névsorról Zentai Károly, miután Ausztrália megtagadta kiadását Magyarországnak.

A jelentés az elmúlt év leginkább pozítiv fejleményeként Csatáry László volt kassai gettóparancsnok ügyét könyveli el, akit vád alá helyeztek, elvették útlevelét, és házi őrizetben várja a büntetőeljárást. A Zentai-ügyet ugyanakkor a központ a vizsgált időszak "legnagyobb csalódásának" nevezi - idézte a Times of Israel című izraeli hírportál a jelentést.

A-tól F-ig rangsorolja az országokat a központ, a listán az Egyesült Államok a legjobb, A, Magyarország pedig a következő, B fokozatot kapta Kanada, Németország, Olaszország és Szerbia társaságában. Norvégia, Svédország és Szíria csak az F-1 fokozatra méltó, Ausztrália, Ausztria, Észtország, Lettország, Litvánia és Ukrajna pedig az F-2 osztályzatot érdemelte ki a nácivadászoktól.

Az F-1 kategóriába azok az országok kerülnek, amelyek jogi vagy ideológiai korlátozások miatt megtagadják a gyanúsított náci háborús bűnösök utáni nyomozást, még inkább üldözésüket, az F-2-be pedig azok, amelyekben nincsenek jogi akadályai a vizsgálatnak és üldözésnek, de amelyek erőfeszítései teljes kudarcot vallottak a vizsgált időszakban, esetleg nem működtek együtt megfelelően.

"Nagyban akadályozza a soá felelőseinek elítélését a balti országok vezette kampány a holokauszt történetének torzítására, valamint a kommunista és náci bűnök egyenlőségének elfogadtatására" - vélekedik a jelentést jegyző Efraim Zuroff, az intézmény igazgatója.

X minősítést kapott Argentína, Fehéroroszország, Belgium, Bolívia, Brazília, Chile, Kolumbia, Dánia, Luxemburg, Paraguay, Oroszország, Szlovénia és Uruguay. Ezek az országok megtagadták mind a nyomozást, mind az adatszolgáltatást.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár