2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

10 ezer harcos lehet eltemetve Hastingsnél

2012. október 30. 08:45

Tízezer "elveszett" harcos lehet eltemetve az 1066-os hastingsi csata helyszíne mellett - állítja egy történész.

Jóllehet becslések szerint akár tízezren is életüket veszthették az Anglia meghódítására indított normann hadjárat döntő ütközetének helyszínén, eddig egyetlen árva emberi csont vagy régészeti leletanyag sem került elő a történelmi jelentőségű csatatéren.

Ez a felismerés vezette arra a történészeket és régészeket, hogy alternatív helyszínt keressenek a Hódító Vilmos győzelmével végződő ütközetnek. John Grehan brit történész most azzal az elmélettel állt elő, hogy az 1066-os normann hódítás leghíresebb csatájának tízezer áldozata egy domb lankájánál, az ütközet valós helyszínének tartott Battle Abbey-től alig másfél kilométerre van eltemetve.

A történelmi források szerint a legyőzött angol király, Harold Caldbec Hillnél gyűjtötte össze zászlaja alatt 7500 fős seregét, mielőtt Senlac Hillhez (Battle Hill) vonult volna, hogy találkozzon a normann inváziós sereggel. Grehan történelmi dokumentumokra támaszkodva állítja, hogy Harold nem hagyta ott védelmi pozícióját, s a két hadsereg az angolok táboránál ütközött meg.

A korabeli beszámolók szerint a csatát egy lejtős, műveletlen földön vívták, amely leírás leginkább Caldbec Hillre illik. Az egyik krónikás, John of Worcester például azt jegyezte fel, hogy a tankönyvekbe hastingsi csataként bevonuló esemény Hastingstól úgy 13,5 kilométerre zajlott, ami ugyanakkora távolságra van, mint Caldbec Hill.

Grehan ráadásul azt állítja, hogy sikerült egy olyan tömegsírt azonosítani, ahol a Caldbec Hillnél elesett harcosokat temethették el. A The Battle of Hastings - The Uncomfortable Truth című könyv szerzője most azt kéri az illetékes hatóságoktól, végezzenek ásatásokat a helyszínen, hogy megbizonyosodjanak állítása helyességéről, amivel - amennyiben igaznak bizonyul elmélete - átírhatják a csata történelmét.

Hastings Nagy-Britannia történelmének egyik legnagyobb rejtélye. Arra már korábban rámutattak, hogy ezer éven át "rossz" helyen emlékeztek meg az ütközetről, amelyet hosszú ideig a néhány kilométerrel északabbra lévő tengerparti város, Sussex környékére (Battle Abbey) helyeztek. Legutóbb Nick Austin történész - aki közel 24 éve próbálja kihámozni az információkat a középkori dokumentumokból és a szigetország földbirtokiratait tartalmazó Domesday Bookból - állította azt, hogy a csatát az eddig ismert helyszíntől három kilométerre délre, Crowhurst közelében vívták, azon a helyen, amit a normannok Herstének hívtak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár