2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Visszahelyezik a görögkeleti templom időkapszuláját Hódmezővásárhelyen

2012. augusztus 10. 16:14

A hódmezővásárhelyi görögkeleti templom tavaly kezdődött felújításakor az építők a torony csúcsát díszítő gömbben egy, a múlt üzeneteit rejtő bádog hengerre bukkantak. Az időkapszula 13 különböző emlékiratot és feljegyzést tartalmazott az 1848 és 1929 közötti időszakból. A gondosan restaurált dokumentumok – a „régi hagyományoknak” megfelelően – a jelenlegi felújításról szóló feljegyzésekkel együtt kerültek vissza a légmentesen lezárt hengerbe. Az időkapszulát a sajtó képviselőinek jelenlétében adja át Almási István alpolgármester és Sévity Lázárné a helyi ortodox közösség gondnoka a kivitelező részére augusztus 13-án, hétfőn 11 órakor.

A görögkeleti templom az egyik legkevésbé ismert műemléke Hódmezővásárhelynek. A városban letelepedett görögök II. József türelmi rendeletének megjelenését követően emelhették torony és harang nélküli templomukat. Az 1783-ban elkészült épülethez csak 1806-ban állítottak tornyot.

Az egyhajós barokk templom nyugatra néz; az oltár a toronybejárattal szemben helyezkedik el. Mai formáját 1889-ben nyerte el, ekkor a toronysisakot is átépítették. Aranyozott, faragott ikonosztáza copf és késő rokokó elemekkel díszített. Az itt látható ikonok nagy része nem helyi alkotás, hanem a Balkánról származik.

A templom külső homlokzata, a toronysisak és az épület környezete a DAOP-5.1.2/C-2010-0002 azonosítószámú, a Tornyai János Kulturális Városrehabilitációs program I. ütemének keretében újul meg, míg a belső díszítőfestés, a padsorok és az ikonosztáz restaurálása másik pályázati forrásból történik meg.

Mit rejt az időkapszula?

A templom csúcsdíszében talált ún. time capsule-nak (időkapszulának) nevezett hengert Csányi Viktor, a Tornyai János Múzeum régésze és Sévity Lázárné egyházi gondnok vette górcső alá. A szakemberek 13 darab magyar és szerb nyelven írott dokumentumot leltek benne, melyet az egyház egykori vezetői és a templomfelújítások alkalmával itt dolgozó mesterek hagytak az utókorra.

Ezeket a templomon végzett, jelentősebb felújítási munkálatok alkalmával (1848-ban, 1889-ben és 1929-ben) helyezték el. Amikor a korábbi iratokat megtalálták, azokat mindig újabb emlékekkel kiegészítve tették vissza. Az első iratokat Davidovits Péter készíthette, ahogy a feljegyzésen is olvasható „Örök emlékül” a templomtorony újjáépítése és a gömb, valamint a kereszt elhelyezésének alkalmából 1848. május 22-én.

A régi dokumentumokat a hagyományoknak megfelelően kiegészítették a jelen üzeneteivel, így az időkapszulába került Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város vezetőinek, valamint a Budai Szerb Ortodox Egyházmegye püspökének feljegyzése is. E becses iratok azonban nem lesznek „titkosítva”, mivel a templom felújítását és újraszentelését követően bárki megtekintheti az időskapszula dokumentumainak másolatait a görögkeleti templomban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár